Skocz do zawartości

pylon wlasnej konstrukcji

robraf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ostatnio zacząłem budowe modelu pylona zachcialo mi się bić rekordy prędkości jak to mówi @Dezpol

a wiec kadłub balsa

skrzydlo styro+balsa+ laczniki sklejkowe

profil naca 006

rozpietosc wynosi 79cm a dlugosc 63cm

bez wlotow powietrza i wylotow sie nie obeszło :D teraz wyglada rasowo

Jeszcze do zamontowania został statecznik poziomy i wyposarzenie ( poza silnikiem ktory juz jest : turbojet z tematu o testach i smiglo skaldane 7,5x4 skladane)

czyli: serwo hs-81 na wysokosc, na lotki hxt900, regler 25A i odbiornik r700 jak wroci z naprawy. Nad pakietem sie zastanawiam ale chyba pojdzie 1300mah 11.1v 20c

Profil jest naprawde cienki ( Dez, napewno cienszy niz w funjecie) ale zobaczymy czy silnik zdola rozpedzic model do magicznych 140km/h)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

zobaczymy czy poleci :) ;P sorki za zdjęcia ale mam narazie do dyspozycji tylko telefon :mrgreen: ;D

Opublikowano

to bys musial celowac w KV 5000

mega 16/15/ 2 pokazuje ze pobierze 105 A dla predkosci strumienia zasmiglowego 150km

ale jak zalozysz smiglo 4x4 to ten sam silnik przyspieszy do 250km a prad pobierany spadnie do 50A

oczywiscie jest to teoria z kalkulatorka no i dolicz opory modelu to raczej druga opcja jest bardziej realna bys osiagnal te 140

Opublikowano

tak strzelilem 140

kolega funjetem z silnikiem kv 1700 osiagal okolo 100km/h i mysle tyle by mi styknelo...

mam kilka silnikow ktore bede sprawdzal w tym saloocie z roznymi smiglami i pakietami

Opublikowano

Nie ma to jak "własnoręczny eksperyment", ale do wstępnych obliczeń warto jednak sięgnąć po kalkulatorek. cienki profil -> niewielka siła nośna. Jak do tego dołożysz za małą prędkość (bo mały skok śmigła) to albo będzie gleba, albo "wiszący na śmigle model 3D" - tylko czy o to drugie chodzi. Generalnie do modeli szybkościowych sprawdzają się śmigła "kwadratowe" - czyli o skoku podobnym do średnicy.

duży skok = duży speed. duża średnica = duża siła ciągu. oba duże = duży prąd (a to czasem oznacza dym z regulatora i/lub silnika).

Satysfakcji z "przecinaka".

Pozdrawiam,

Opublikowano

mimo wszystko sproboje :) mialem jednego pylona juz i latal na podobnym napedzie (tylko smiglo 6x3) i powiem ze nawet byl szybki jak na taki model

osiagal moze ze 100km/h ale profil byl cienszy bo tam cieciwa wynosila okolo 160mm w anjszerszym miejscu a grubosc profilu w najcienszym to 5mm a w najgrubszym 10

tu jednak jest troche grobszy... minimalnie... ale naped minimalnie mocniejszy

pozyjemy zobaczymy :lol: :mrgreen: :mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.