robraf Opublikowano 21 Lutego 2010 Opublikowano 21 Lutego 2010 ostatnio zacząłem budowe modelu pylona zachcialo mi się bić rekordy prędkości jak to mówi @Dezpol a wiec kadłub balsa skrzydlo styro+balsa+ laczniki sklejkowe profil naca 006 rozpietosc wynosi 79cm a dlugosc 63cm bez wlotow powietrza i wylotow sie nie obeszło teraz wyglada rasowo Jeszcze do zamontowania został statecznik poziomy i wyposarzenie ( poza silnikiem ktory juz jest : turbojet z tematu o testach i smiglo skaldane 7,5x4 skladane) czyli: serwo hs-81 na wysokosc, na lotki hxt900, regler 25A i odbiornik r700 jak wroci z naprawy. Nad pakietem sie zastanawiam ale chyba pojdzie 1300mah 11.1v 20c Profil jest naprawde cienki ( Dez, napewno cienszy niz w funjecie) ale zobaczymy czy silnik zdola rozpedzic model do magicznych 140km/h) zobaczymy czy poleci ;P sorki za zdjęcia ale mam narazie do dyspozycji tylko telefon :mrgreen: ;D
robraf Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Opublikowano 21 Lutego 2010 nie ... to zalozylem tylko do proby silnika i tak zostalo XD latanie bedzie na smigle apc 6x3... nie wiem moze pociagnie
Janosik72 Opublikowano 21 Lutego 2010 Opublikowano 21 Lutego 2010 to bys musial celowac w KV 5000 mega 16/15/ 2 pokazuje ze pobierze 105 A dla predkosci strumienia zasmiglowego 150km ale jak zalozysz smiglo 4x4 to ten sam silnik przyspieszy do 250km a prad pobierany spadnie do 50A oczywiscie jest to teoria z kalkulatorka no i dolicz opory modelu to raczej druga opcja jest bardziej realna bys osiagnal te 140
robraf Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Opublikowano 22 Lutego 2010 tak strzelilem 140 kolega funjetem z silnikiem kv 1700 osiagal okolo 100km/h i mysle tyle by mi styknelo... mam kilka silnikow ktore bede sprawdzal w tym saloocie z roznymi smiglami i pakietami
Kaper Opublikowano 23 Lutego 2010 Opublikowano 23 Lutego 2010 Nie ma to jak "własnoręczny eksperyment", ale do wstępnych obliczeń warto jednak sięgnąć po kalkulatorek. cienki profil -> niewielka siła nośna. Jak do tego dołożysz za małą prędkość (bo mały skok śmigła) to albo będzie gleba, albo "wiszący na śmigle model 3D" - tylko czy o to drugie chodzi. Generalnie do modeli szybkościowych sprawdzają się śmigła "kwadratowe" - czyli o skoku podobnym do średnicy. duży skok = duży speed. duża średnica = duża siła ciągu. oba duże = duży prąd (a to czasem oznacza dym z regulatora i/lub silnika). Satysfakcji z "przecinaka". Pozdrawiam,
robraf Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Opublikowano 23 Lutego 2010 mimo wszystko sproboje mialem jednego pylona juz i latal na podobnym napedzie (tylko smiglo 6x3) i powiem ze nawet byl szybki jak na taki model osiagal moze ze 100km/h ale profil byl cienszy bo tam cieciwa wynosila okolo 160mm w anjszerszym miejscu a grubosc profilu w najcienszym to 5mm a w najgrubszym 10 tu jednak jest troche grobszy... minimalnie... ale naped minimalnie mocniejszy pozyjemy zobaczymy :mrgreen: :mrgreen:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.