HubertFab Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 Witam Pragnę wam przedstawić mój nowy samolot. Jest to mój 1 model zbudowany z depronu! :!: FILM Z OBLOTÓW MODELU ! :!: Dane techniczne: Rozpiętość: 100cm, Długość: 72cm, Waga do lotu: 420g, Silnik: SPEED 400 7,2V + GWS7035, Zasilanie: 8,4V 1,1Ah Ni-HM, Sterowanie: silnik, wysokość, kierunek, Skrzydło ma wznios 6,5cm Powierzchnia skrzydła to 16,5dm (kwadratowego). Czyli obciążenie powierzchni wynosi 25,5g/dm (kwadratowy). Samolot lata wyśmienicie, przy bezwietrznej pogodzie puszczam stery i leci jak po kablu. Kadłub składa się z depronu 6mm oraz balsy 2,5mm, Skrzydło to depron 3mm oraz dźwigary balsowe. Proszę o komentarze, opinie, oceny. 8) :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: :arrow: Zdjęcia z budowy: Budowa skrzydła: To jest skrzydło od samolotu ToTo0, piszę to aby autor tego samolotu nie pozwał mnie do sądu. Wykonanie żeber: Przymiarka na depronie: Wklejenie 1 dźwigara: Przyklejanie żeber: Potem został wklejony 2 dźwigar i depronowe wzmocnienia pomiędzy żebrami. Kolejnym krokiem było zamknięcie płata: Następnie płat został rozcięty na 2 części, czego celem było dodanie wzniosu: Po wstępnym sklejeniu połówek skrzydła UHU Por, nadszedł czas na wzmocnienie. Papier śniadaniowy został posmarowany Wikolem (porada HuGuSiK23) i nałożony na łączenie płata: Budowa płata zakończona :faja: Fotorelacja budowa kadłuba samolotu: Wyciąłem 2 połówki z deponu 6mm Następnie przykleiłem balsowe wzmocnienia klejem UHU Hart po wcześniejszym sprawdzeniu na małym kawałku czy nic nie zżera. Oto co ukazało się po 20min: Nie pozostało mi nic ja wyciąć jeszcze raz kadłub i przykleić balsowe wzmocnienia tym razem UHU Por. :faja: Następnie wykonałem półkę pod serwa micro z depronu 6mm. To co widać powyżej to serwa przerobione na silniki z przekładnią. To przymiarka obudowy. Kolejnym krokiem było wycięcie trójkąta i przyklejenie go do 1 połówki kadłuba. Następnie zamocowałem w ogonie obudowę bowdena i podkleiłem kawałkami depronu 6mm. Nassstępnie obkleiłem obie połówki docelowym kolorem: Następnie kadłub został sklejony do tzn. kupy. Nawiercone otwory 6mm na kołek sosnowy 6mm. Polecam nawiercić przed sklejeniem chyba, że się zapomni :devil: Na koniec wykonałem wieżyczkę pod silnik: Kadłub gotowy.
HubertFab Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Opublikowano 24 Lutego 2010 No ok tylko to chwilę potrwa. A co do planów to ich nie mam i prawdopodobnie nie będę miał. (Chyba, że ktoś będzie chciał zbudować taki sam.)
jary14 Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 Twój projekt ?? Jeżeli tak, to gratulacje Ty się nie pytaj, czy chcemy, tylko pisz relację I w miarę możliwości, jakiś filmik by się przydał :wink: Może się stanie następnym przyklejonym w "Od czego zacząć ? ", takich modeli potrzeba I możesz podać pole powierzchni skrzydeł ??
cyrax_ojz Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 film już jest http://www.youtube.com/watch?v=IPZmSqOg-PI lądowanie bardzo fajne ładny modelik
HubertFab Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Opublikowano 24 Lutego 2010 Już zabieram się za dodanie fotek. PS: Na śmierć zapomniałem dodać link do filmiku. :twisted:
kapral Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 Witaj Piękny model i dobrze zrobiony - gratuluję ale czy to na pewno Twój pomysł? Był kiedyś taki model Ajoo, tutaj link: http://www.kubaw.it.pl/ajoo2.html Pozdrawiam
HubertFab Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Opublikowano 24 Lutego 2010 Mój model ma z Ajoo tyle wspólnego, że ma napęd pchający. No i to charakterystyczny przód. Po za tym inne wymiary są rożne z tego co widzę na tych "planach" PS: Ja mogę usunąć tą relację z forum. Jak wolicie?
kapral Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 Niczego nie usuwaj. Gratuluję Ci młody człowieku, tego, że Ci się chce i sam zrobiłeś piękny model, który dobrze lata.
HubertFab Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Opublikowano 24 Lutego 2010 Ale denerwuje mnie jak wyjeżdżasz mi, że to nie mój pomysł. Siedziałem tyle godzin nad tym a tu... Dobra koniec dyskusji bo po co to komu! Proszę o opinię o modelu. Wymyśliłem nazwę dla tego modelu ale nie wiem czy nie jest dobra: "Jelonek" :shock: :?: Co wy na to? A co do tej nazwy to zainspirował mnie Jeleń podczas wcześniejszych lotów, jeszcze nie tym modelem. :?
Locke Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 Ładny, i starannie wykonany model. :wink: Trzeba będzie w końcu razem polatać. :wink: Co do nazwy, ze względu na to że ma napęd szczotkowy nazwał bym go Szczotek .
jary14 Opublikowano 24 Lutego 2010 Opublikowano 24 Lutego 2010 Łeee bez sensu... z tego co wiem, to HubertFab, ma w planach zmienić napęd na bezszczotkę... i co w tedy ?? Bezszczotek ?? To Twój model, jak Ci się podoba Jelonek, to może tak być :wink: Tylko wtedy jakiś różki dorób xD
HubertFab Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Opublikowano 25 Lutego 2010 Mój samolot- moje urodziny. 8) Nadaję mu nazwę: Jelonek PS: Co do napędu to idzie z HC nowy 3F, regiel, pakiet, oraz 20 Goldów (Ciąg max 600 gram czyli wystartuję z ziemi :wink: ). PS2: Muszę kupić folię do druku, wykonam jakieś ozdoby na samolot. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.