mati1988k Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Czy tak przygotowane plany nadają się na ploter ? http://two.xthost.info/mati1988k/kalka.cdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 24 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 masz w jakims nowszym corelu, mój 11 tego nie otworzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 24 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 W c. x3 to mam. Ale może da się to jakoś zapisać żeby wczesniejsze wersje też mogły otworzyć Spróbuj proszę teraz. Nadpisałem stary plik. http://two.xthost.info/mati1988k/kalka.cdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 24 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 W c. x3 to mam. Ale może da się to jakoś zapisać żeby wczesniejsze wersje też mogły otworzyć Nie jakoś, wystarczy w trakcie zapisu wybrac wersje Corela i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 24 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 Najlepiej wyeksportowac w Corel'u do EPS'a. Wtedy uzytkownicy Illustrator'a tez beda mogli obejrzec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 24 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 Najlepiej wyeksportowac w Corel'u do EPS'a. Wtedy uzytkownicy Illustrator'a tez beda mogli obejrzec. Obejrzec to jedno a odpowiedziec na pytanie to co innego. Chodzi o to czy plany sa wlasciuwie przygotowane do puszczenia na ploter a nie znam plotera czy innego cnc co uzywa Ilustratora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 24 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 O ile znam sie na dtp, a robie juz w tym kolo 5 lat (w tym praca na ripach Apogee do naswietlarek Agfy) zaden program przetwarzajacy plik wektorowy na posuw plotera, cnc czy luster naswietlarki nie korzysta ani z Illustratora, ani Corela ani innego programu do grafiki wektorowej. Podejrzewam (gdyz nigdy sie nie spotkalem innego), ze ripy przetwarzaja wylacznie pliki PS (PostScript) lub ewentualnie EPS (Encapsulated PostScript) i jakakolwiek postac wektorowa (*.ai, *.cdr czy cos innego) do postaci postscriptu jest przetwarzana. Badz przez operatora danego ripa, badz przez skrypty na ripie. (Praca kosztuje!) Dobrze nabierac dobrych nawykow. Zapisywanie prac finalnie w postaci EPS to zdecydowanie dobry nawyk. W polskich studiach czasem nie ma znaczenia w jakiej postaci przyniesiona jest praca. Coz to za problem ukrasc Corela badz Illustratora. Tu gdzie mieszkam takie akcje nie przechodza. Przyznaje. Poprzednia wypowiedz byla niezbyt precyzyjna. mati1988k: Jesli zapiszesz prace w EPS-ie, nie bedziesz musial pytac czy jest dobrze. Tak po prostu bedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 26 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Nie jakoś, wystarczy w trakcie zapisu wybrac wersje Corela i po problemie. Zapisałem zaznaczając wersję 11 więc powinny działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Zapisałem zaznaczając wersję 11 więc powinny działać No i tu problem. Wiekszosc uzywa wersji 9 i nizej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 ja uzywam corela 11 i dalej tego nie moge otworzyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 26 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 No to teraz zapisałem do wersji 7 A jak nie będzie działało to nie wiem co zrobić http://www.gorzow.mm.pl/~mati1988k/kalka7.cdr No i wcześniejszy link był zły pod tym jest na 11 http://www.gorzow.mm.pl/~mati1988k/kalka.cdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 teraz ta 11 dziala ale to sie nie nadaje na ploter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Tak jak mowilem. Pod ploter na 100% pojdzie praca wektorowa w eps. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 26 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 A dlaczego ? Da się to jakoś poprawić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Zapisz to w EPS. Wstaw linka to Ci powiem co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 26 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Nie wiem jak w eps to zapisać A i to ma być wycinane z depronu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Nie uzywam na codzien Corela. Wydaje mi sie, ze albo bedzie w menu "zapisz jako" albo w "eksportuj" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 26 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Ok jest w eksportuj, za jakieś 10 min (23:20) będzie pod adresem: Ehh jednak nie będzie tutaj bo mam problemy z serwerem zaraz dam na jakiś inny. OK: http://two.xthost.info/mati1988k/jas.eps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obara Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Juz chyba wiem co jest problemem w tym pliku.. Mianowicie sa tam dwie podzialki X i Y. Bardzo dobrze zwymiarowane i opisane poza drobnym szczegolem. Uncje to jednostka wagi a nie dlugosci. Zapewne chodzilo o cale. 8) Poza tym jest w porzadku i na moje oko powinien to przetworzyc kazdy ploter lub inny rip. Mozesz jeszcze ewentualnie zmienic kolor kresek z rozowego na 100% czarny. Ale to nie ma zbyt wielkiego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati1988k Opublikowano 27 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 Nom Pewnie że cale kolor jest czerwony i wielkie Dzięki zaraz wprowadzę małe poprawki A i jeszcze jedno jakie wymiary ma depron 6mm bo muszę do niego te plany przystosować a a nic nie pamiętam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.