tom000 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Witam Przedstawię tutaj historię/relację z budowy projektu ARA Projekt ma dość burzliwą przeszłość ale myślę że wyszło coś ciekawego No więc kilka lat temu zbudowałem model trenerka ARA którego plany zamieścił "modelarz' Model bardzo przyjemny w pilotażu.Niestety uległ wypadkowi na skutek awarii elektroniki: tak się przedstawiał: Po "zdarzeniu" kadłub był w rozsypce jednak skrzydła prawie nienaruszone Trochę szkoda było wyrzucać dobre skrzydła więc powstało to(czyli ara2): Model sprawował się świetnie jednak zbyt nisko położone skrzydła powodowały problemy przy starcie z wysokiej trawy a profil płaskowypukły trochę ograniczał możliwości.Model znalazł nowego(szczęśliwego) właściciela a projekt popadł trochę w zapomnienie. Coś mnie ostatnio tknęło i przerobiłem mój stary projekt na wersję elektroniczną. Nowy model będzie miał wyżej podniesiony płat(średniopłat) skrzydła łączone rurą. Profil symetryczny. Rozpiętość 1,7m Jak na razie wygląda to tak: Na to wszystko pójdzie skorupa z balsy 2mm.Kabinka termoformowana,pilot własnej produkcji,silnik 6,5cm. Budowany model będzie miał charakter akro. ale oczywiście nie 3D Wszystko cięte laserem to budowa idzie dość szybko,wkrótce kolejne fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr22 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 no no całkiem ciekawy modelik. Czekam na kolejne fotki z budowy PS: Bedziesz może latał w niedzielę w Kurowie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 W Kurowie jeszcze nigdy nie latałem :oops: Pochodzę z Brzeska i tam mam lepsze warunki lotne W okolicach Sącza to raczej szybowcami na górkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 W nowym modelu o charakterze akro chcesz zastosować profil płasko wypukły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Rzeczywiście błąd :oops: już zmieniłem pierwszy post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Kadłub już w większości oklejony skorupą: Do tego etapu wszystkie wręgi były przyklejone do deski poprzez stopki montażowe dla zapewnienia "prostości" Teraz zostaje odcięcie stopek i wklejenie elementów których montaż będzie potem utrudniony(wzmocnienia ,łoże zbiornika itp) potem zaimpregnowanie od wewnątrz i wklejenie dolnej części skorupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Mało kibiców ale co mi tam :ble: Kadłub pokryłem już w całości balsą i zalaminowałem jedną warstwą tkaniny 80gr. Zdjęcia przedstawiają kadłub po zalaminowaniu i wstępnym szpachlowaniu/szlifowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Bardzo fajnie Ja Cię nie podpuszczam, ale wychodzi ładne kopyto na formę :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Też mnie to kusi bo projekt traktuję jako rozwojowy a za każdym razem robić taki kadłub konstrukcyjny to trochę dużo roboty(doginanie listew,pasowanie części skorupy itp) Modele będę w ciął dla znajomych laserem a kadłub laminatowy przyspieszył by im budowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Mało kibiców ale co mi tam ilość się liczy czy jakość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 11 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Też mnie to kusi bo projekt traktuję jako rozwojowy...no to ja Ci pomogę w decyzji ulep forme i będzie git później zrobienie kadłuba laminatowego to niski koszt i nakład pracy. Aha no i laser sie nie namęczy za bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Zobaczymy jaka wyjdzie finalnie powierzchnia.Jeśli nie ściągnę odbitki przy tym kadłubie to następny będę już robił pod tym kątem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Dziś "wyskoczyły" żeberka skrzydeł i udało się zrobić statecznik poziomy Natarcie i tył wygięte na prawidle: A tu już wklejone użebrowanie Jeszcze tylko przykleić górną "kanapkę" i gotowe .Statecznik pionowy będzie robiony w ten sam sposób 3Zebra przykadłubowe z balsosklejki 3mm.Żebra mocujące serwa ze sklejki 1mm.Reszta z balsy 1,5mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Tak w tym momencie prezentuje się model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 18 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Dziś wstępnie połapałem na CA kieszenie na bagnety,rozpórki międzydźwigarowe itp W następnej kolejności skrzydła powędrują z powrotem na deskę i nakleję keson i nakładki na żebra z drugiej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 W zasadzie cała drewniana część już zrobiona jeszcze SW i SK No i najważniejsze: Pilot Po prawej pierwowzór po lewej gotowy do szlifowania klon :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 ale fajny model będzie Zastanawiają mnie tylko te recepturki zapobiegające rozsuwaniu się skrzydeł. Moim zdaniem są zdecydowanie za słabe. Jeśli nie masz gum modelarskich to daj minimum 3 szt. na haczyk (taras masz po jednej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Spokojnie dziś jeszcze latał nie będę Do lotów na pewno będą solidniejsze gumy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Model Dostał stery na ogonie Model na tą chwilę waży 1kg A tak mniej więcej będą wyglądały owiewki na modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukishin Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Trzeba przyznać, że model przechodzi dość intensywną ewolucję. ...PRL - owska lala chyba długo czekała na posługę Świetny pilot będzie. Czym będziesz pokrywał kadłub? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.