Skocz do zawartości

Pierwsza Mocniejsza Kraksa...

FERFI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stało się...

Cessna 480 uległa zniszczeniu :(

Widząc przez okno, że nie ma praktycznie wcale wiatru postanowiłem polatać....

Wyszedłem na pole, rozłożyłem sprzęt, sprawdziłem działanie lotek, sw i sk... Wszystko działa.... Standardowo jak zawsze wystartowałem model z ręki... Wzniósł się ładnie w górę, przeleciałem dosłownie kawałek po czym SW jakby zablokował się i model spikował pionowo w dół... Nie mam pojęcia co się stało...

Uszkodzenia..

- Złamany statecznik poziomy (już naprawiony, odrobiona cyjanopanu i taśmy zbrojeniowej załatwiło sprawę)

- Lewa część skrzydła pęknięta do połowy (klej polimerowy już robi swoje)

- Śmigło połamane w drobny mak

- Półka pod serwa wewnątrz kadłuba połamana (i tak chciałem przerobić na sklejkowe)

- Lekko wygięta oś silnika (da się wyprostować ewentualnie zamontuję zapasową)

- obolała noga.... Ze złości kopnąłem w kamień.. :)

Nie mam zielonego pojęcia co mogło się stać.. Model latał pięknie aż do dzisiaj. Nawet przed kraksą leciał stabilnie no i momentalnie spikował pionowo dokładnie tak jakbym dał SW do oporu - nie reagując przy tym na drążek...

Opublikowano

Ja najprawdopodobniej wiem co się stało

Przyczyną mogło być pęknięcie popychacza ( tej drewnianej listwy ) miałem tak kiedyś, szczęście że lubię si pobawić i polatać z 2 cm nad ziemią hacząc o wystające rośliny :D bo gdyby nie to to też pewnie wrócił bym z obolałą nogą do domu :lol:

Opublikowano

Przyczyną mogło być pęknięcie popychacza ( tej drewnianej listwy ) miałem tak kiedyś, szczęście że lubię si pobawić i polatać z 2 cm nad ziemią hacząc o wystające rośliny :D bo gdyby nie to to też pewnie wrócił bym z obolałą nogą do domu :lol:

a swistak siedzial i zawijal w sreberka ....

Opublikowano

Akurat ten element jest cały - nawet po kraksie więc taką przyczynę odrzucam.

Opublikowano

Półka pod serwa wewnątrz kadłuba połamana (i tak chciałem przerobić na sklejkowe)

Miałem dwa przypadki odklejenia się półki serw - normalnie niewidoczne ale w czasie lotu po zaciągnięciu sw efekt jest odwrotny bo półka przesuwa się do przodu i ciągnie popychacz a z nim sw w dół. Po kraksie pewnie była całkiem wyrwana wiec trudno jednoznacznie stwierdzić czy to było przyczyną ale lepiej mieć na uwadze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.