bzik4 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Kupiłem jakieś 1,5 miesiąca temu paliwo http://riku.pl/#product_cat:533 około 0,5 litra odlałem sobie do butelki którą tankuję samolot, po jakimś czasie zauważyłem że paliwo w butelce zrobiło się różowe, pomyślałem że to może reakcja tworzywa z butelki z paliwem, ale bardzo się zdziwiłem gdy zobaczyłem kanister w którym było żółciutkie paliwo a teraz jest prawie czerwone :shock: . Dodam tylko że z tego kanistra tylko odlewałem paliwo a nic nie dolewałem. Dlaczego zrobiło się czerwone? Utleniło się? czy może po tym poznaje się że paliwo jest przeterminowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Naprawdę nikomu to się nie zdarzyło? Dziś zrobiłem zdjęcie, wygląda to mniej więcej tak: Uploaded with ImageShack.us i mam wrażenie że jest coraz ciemniejsze :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablolotnik Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Mam tak samo.Mysle że to metanol powoli odparowuje z paliwa. Poprostu mocniej dokrecaj karnister . Ja mam takie samo paliwko ,tylko że trzymałem je rok i było czerwiensze niz twoje ,a motorki chodziły jak na świeżym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yahoon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 To normalne i nawet był już ten temat. Chyba każdy to potwierdzi. Paliwo nie zmienia swoich właściwości napędowych i można na takim zabarwionym spokojnie latać. Prawdopodobnie za zmianę koloru odpowiedzialny jest olej rycynowy, który być może zmienia nieco swoją budowę chemiczną lub przestrzenną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Akurat olej rycynowy występuje jako prawie bezbarwny do słomkowożółtego, nigdy w życiu czerwony. Mam w swoim magazynie paliwa modelarskie oparte na rycynie przez kilka lat i barwy nie zmieniają!!! Zmiana barwy na pewno nie zależy od zawartej w paliwie rycyny.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 10 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 No i abrakadabra byłem w delegacji 2 tygodnie i zaniosłem paliwo do ciemniej zimniej piwnicy, dziś okazało się że znowu jest prawie bezbarwne takie jak prosto ze sklepu :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Światłoczułe paliwo :?: :shock: :crazy: :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Mi również się to już wiele razy zdarzyło,wydaje mi się,że zmiana koloru jest spowodowana po prostu wietrzeniem paliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Mi również się to już wiele razy zdarzyło,wydaje mi się,że zmiana koloru jest spowodowana po prostu wietrzeniem paliwa.To w jaki sposób Kolega wytłumaczy powrót pierwotnej barwy po sezonowaniu w piwnicy????Już wiem, pewnie zaszedł proces odwrotny do wietrzenia - tylko jak on się nazywa??? Jeszcze o takim nie słyszałem, proponuję więc spieszyć się i zgłosić odkrycie nukowe, nagroda Nobla w zasięgu..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 No dobra,może i nie wietrzenie,ale w każdym bądź razie metanol odparowuje a przy okazji paliwo jest w jakiś sposób czułe na światło,ciemność przywraca paliwu dawną barwę.Pewnie jest na forum jakiś chemik,który zechciałby nam to wytłumaczyć :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Metanol oczywiście odparuje z nieszczelnego opakowania, ale myślę że w tym przypadku aspekt ten można pominąć jako mało istotny..... Tak się składa, że ja jestem chemikiem, ale wytłumaczenia zjawiska zmiany barwy nie podejmę się gdyż jest dla mnie zagadką i myślę że można by na tej podstawie spokojnie doktorat napisać. Najważniejsze, że pozostałe własności paliwa nie ulegają pogorszeniu i nadaje się w dalszym ciągu do użytku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.