da2rek Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Witam.Chciałbym zapytać o model na początek który znalazłem na stronie Profili2 http://www.profili2.com/ita/default.htm. W polu "By name" wpisujemy Roger Winger model nazywa się "Seafury".Model zbudowany jest całkowicie z balsy ,a skrzydło ma płaski profil więc nie musiałbym budować wycinarki do styro.Ale mam kilka wątpliwości. Czy balsa wytrzyma przeciążenia występujące na orczyku lub w miejscu mocowania silnika?Czy 3 mm balsowa płytka na skrzydłach nie będzie się wyginać podczas lotu? Na razie tyle wątpliwości.Proszę doświadczonych kolegów o opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj-tech Opublikowano 17 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Witam, Przy tak małych rozmiarach i masie modelu nie powinno być problemu z wytrzymałością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
da2rek Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Dziękuje kolego za zainteresowanie i odpowiedż. Mam jeszcze pytania dotyczące silnika.Mianowicie jaka pojemność? 1ccm , 1,5ccm? Oraz czy długość linek 10m bedzie odopwiednia?Najcieńsze jakie znalazłem w ofercie sklepu to 0,3 mm.Czy nie będą za grube? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj-tech Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Pojemność silnika ok. 1 cm. Fajnie by pasował np. taki Cox o poj. 0.8 cm. Lepsze linki by były o grubości 0,2 mm ale i na 0,3 mm będzie latał. Co do długości dałbym 12 metrów. Przy grubości 0,2 mm powinno być OK ale na 0,3 mm trzeba by sprawdzić. Zawsze lepiej jest skrócić niż wydłużać . Tutaj znajdziesz troszkę potrzebnych informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
da2rek Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Co do silnika tak właśnie myślałem o cox-ie.Może bedzie coś na jakiejś aukcji.Jak nie to zostaje ASP.Największy kłopot sprawi zakupienie linek 0,2 mm.W sklepach widziałem tylko 0,3 i grubsze.Może wiesz kolego gdzie można kupić w PL takie średnice?Boję się że 0,3 mm będą stawiać za duży opór. I dzięki za tego linka do strony z modelami w skali 1/2A !Pomógł mi znależć mase innych stron z modelami tego typu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Mam takie druciki (0,2mm) jeszcze ze starych zapasów. Jak znajdę to dam znać, myślę, że jakoś się dogadamy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
da2rek Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Dogadamy się napewno Czekam na info! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.