bartek126 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Witam od niedawna zaczęły interesować mnie modele samolotów RC a w szczególności szybowce i motoszybowce. Nie dawno skleiłem model wolno latający kowalik. Zamierzam teraz zbudować coś czym będę mógł sobie troch posterować, od razu mówię że wolałbym zaczynać od czegoś z silniczkiem. Moją uwagę przykuł TOTO 2 ze względu na niezbyt skomplikowaną budowę jednak nie wiem czy jest to dobry wybór na początek, jeśli nie to prosiłbym o podanie innych przykładów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Elo, Toto 2 jest jak najbardziej dobrym modelem jak na początek. Z pewnością nauczysz się przy nim dużo technik pracy z depronem. Możesz również wykonać: RWD by Skazzo bądź inny model z rodziny Toto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek126 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Wielkie dzięki za odpowiedz. Niestety jestem prawie całkowicie zielony jeśli chodzi o elektronikę itp. Jakie polecałbyś zastosować w nim części (silnik, serwo, śmigło i tak dalej) ? I cz mógłbym w nim zastosować nadajnik od helikopteru e-sky cztero kanałowy (taki co dają do lamy v4). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Czy wchodzą w grę zakupy poza granicą kraju? Jeżeli nie to moje propozycje: -silnik: Jaki tani Tower pro koszt około 30zł; -serwa: Tower pro 9g lub turnigy 9g; -śmigła; dobiera się do silnika , na początek polecam GWS wraz z prop saver-em; -regulator z serii Hobby king 20A; -ładowarka e-sky z balanserem; Jest to rozwiązanie najtańsze. Oczywiście poza granicą będzie taniej niż w Polsce. Nadajnik od helikoptera być może tylko musisz zmienić bądź przerobić odbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek126 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Okej wielki dzięki jeśli chodzi o ceny to nie muszą być te z dolnej p?łki, raczej myślałem o rzeczach bardziej wytrzymałych i lepszej jakości. A wracając do odbiornika to co trzeb by było w nim przerobić? P.S. Wolał bym raczej produkty z kraju bo z zagranicyto nie mam jak ściągać. Myślałem np o składnicy modelarskiej (mają naprawde niezły wybur) jednak wydaje mi się że troche windują ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 musisz w odbiorniku zdjąć obudowę i rozdzielić 2 płytki ta do której podpinasz serwa to odbiornik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek126 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Dzięki za szybką odpowiedz i jak znajde materiały i trochę wolnego czasu to powżucam fotki i relacje z budowy jednak nie nastąpi to zbyt szybko . Czekam jeszcze tylko na odpowiedz dotyczącą części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 poszukaj sam nie będziemy cię wyręczać :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HubertFab Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Wolał bym raczej produkty z kraju bo z zagranicyto nie mam jak ściągać. Jak chcesz mogę Ci pomóc. Napisz na PW, lub GG: 10344736 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek126 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Dzięki za pomoc w najbliższej przyszłości się z tobą skontaktuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek126 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Mam jeszcze jedno pytanie odnośni tego modelu jakimi klejami go najlepiej sklejać. Chodzi mi szczególnie o depron bo nigdy z nim nie miałem do czynienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Ja do depronu używam 3 klei: Polimerowy firmy Dragon (jest tani, lecz długo schnie. Zato po wyschnięciu jest OK) Soudal D4B4 (Też w miarę tani, lecz wysycha dużo szybciej przy czym, pieni się co pozwala na szlifowanie go) i UHU Por (najdroższy z tych trzech, biorąc pod uwagę cenę przy pojemnośći tubki 8) ) PS. Tam gdzie nie zależy ci na czasie schnięcia i na możliwośći szlifowania, stosuj polimerowy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek126 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Dzięki i w sumie to dobrze się składa bo mam go aż w nadmiarze. A czy do drewna też go moge zastosować czy lepiej AK-20 lub wikol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasw328 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Wikol chyba lepszy, ale polimerowy też Ci złapie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 AK -20 do depronu nie zabardzo - jes na odczynnikach nitro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek126 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Mam jeszcze takie jedno pytanie czy depron kt?ry użyje do budowy może być rowkowany bo taki ostatnio kupiłem niewiem czy dobrze zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebamor Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Tak spokojnie możesc go użyć, tylko daj rowki do wnętrza kadłuba, będzie ładniej wyglądało :wink: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasw328 Opublikowano 9 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Robota stanęła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek126 Opublikowano 9 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Głupio mi się przyznać ale roboty jeszcze nie zacząłem ponieważ skupiłem się na zbieraniu materiałów a poza tym byłem na 2 tylodniowym obozie. Jednak już wkrótce zaczne realizować projekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek126 Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Kilka dni temu rozpocząłem budowę mojego TOTO-2 co prawda z początku nie zamierzałem relacjonować moich zmagań z obawy przed obciachem ale zmieniłem zdanie w nadziej możliwość wychwycenia przez was błędów które popełniłem a których nie wychwyciłem. A więc na początek wyciąłem większość elementów ze sklejki file:///C:/Users/witek/Desktop/IMAG0083.jpg file:///C:/Users/witek/Desktop/IMAG0086.jpg file:///C:/Users/witek/Desktop/IMAG0089.jpg oraz file:///C:/Users/witek/Desktop/IMAG0085.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.