Skocz do zawartości

Ładowarki Lipo: ku przestrodze...

Tolya

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Latalem juz ladnych pare razy sam i jak na razie udalo mi sie poleciec ponownie po kazdym ladowaniu. Ostatnie ladowanie bylo nawet na niskiej trawie na trzy punkty i bez kangurka ;) Kolega Art_c z waldorf heli team swiadkiem ;)

Natomiast moja udreka jest elektryka ;) I tu chcialbym przestrzec kazdego poczatkujacego, zeby dal sobie spokoj z najprostszymi "kitowymi" ladowarkami Lipo, ktore maja tylko dwie lampki (na dodatek kiepsko w dokumentacji opisane). Teoretycznie magiczne pudelko powinno ladowac pakiet 3s 1000 mah w jakies 2-3 godziny. Na poczatku zajmowalo to raczej blizej 6-8 godzin, a teraz juz w ogole nie widze zeby ladowarka podnosila napiecie na pakietach (a zmierzylem woltomierzem). Pakiety sa ok - na porzadnym balanserze wchodzi do obu te 1000 mah do 4,2V na cele i jest git. :roll:

Konkludujac, najprostsze ladowarki to wielkie g* i lepiej na samym poczatku zainwestowac w porzadna ladowarke z balanserem niz potem bac sie ze pakiety siada bo po lataniu nie ma ich jak naladowac. :evil:

Opublikowano

Z czystym sercem mogę polecic Turnigy Accucell, super ładowarka, ładuje Nimh, NiCd, LiPo, LiFe, z balanserem, na Alledrogo juz od 120plnów, można też zanabyć w HobbyCity ;)

Opublikowano

Cóż, w pełni zgadzam się z Tolya, dokładnie takie samo doświadczenie miałem z ładowarką fabryczną zestawu Cessna 480 od pelikana. Na początku również ładowała z 3h pakiet, później czas ten wydłużał się. Teraz ładowarka może ładować i ładować, dosłownie bez końca a pakiet tak czy siak nie jest naładowany.

Opublikowano

Oprócz czasu ładowania ładowarka musi mieć porządny balancer. Bez tego pakiet szybko traci swoje właściwości. Te badziewia z diodami nie mają pojęcia o balansowaniu ogniw.

Poza tym ładowarka musi pilnować, aby pakiet nie przekroczył 4,2V na ogniwo. Inaczej może być nieciekawie.

Więc chcąc używać doskonałych w sumie LiPoli trzeba niestety mieć coś lepszego niż pudełko z dwoma diodami.

Opublikowano

Nooo ja posiadam Ładowarkę TURNIGY ACCUCELL-6 i ostatnio tak wyładowałem pakiet że aż zgrubiał

Trzeba uważać z tym wszystkim :-)

Eski.

Opublikowano

Nooo ja posiadam Ładowarkę TURNIGY ACCUCELL-6 i ostatnio tak wyładowałem pakiet że aż zgrubiał

To ładowarka Ci tak rozładowała czy sam tak rozładowałeś?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.