adammis67 Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Nabyłem rozszabrowany helikopter Concept 30 trochę w nim brakuje części. Chcę go reanimować myślę że warto jako że jest to mój pierwszy i pierwsze spotkanie z modelarstwem. Radio w nim jest Hitec Eklipse 7 i jest sprawne, brakuje odbiornika nie wiem jaki powinien być. Brakuje żyroskopu też nie wiem jaki ma być. Serwa są Hitec HS-422 standard 5 szt. Silnik spalinowy Super Tigre 34. Łopaty są trochę zniszczone myślę że będzie trzeba kupić nowe, mają dł. 500mm. Gdzie można takie kupić. Proszę o jakieś podpowiedzi z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eski Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Witam. Osobiście odradzam Ci pakowanie się w reanimacje modeli, z którymi nigdy nie miałeś do czynienia. A i koszty będą nie małe bo z tego co widzę masz większość rozwalone , lub nie masz wcale. Jeśli chcesz zaczynać zabawę w Helikoptery polecam strone HobbyKing :-) Tam znajdziesz coś dla siebie za dobre pieniądze. Poczekaj na opinie helimaniaków Eski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adammis67 Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Czy do nadajnika Hitec Eklipse 7 będzie pasował ten odbiornik? http://www.nastik.pl/hitec-hfd08ro-35mhz-p-490.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 A ten nadajnik na jakiej pracuje częstotliwości :?: Jeśli na 35mhz to ten odbiornik który pokazałeś będzie dobry. Musisz też mieć komplet kwarców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adammis67 Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Tak właśnie jest na 35 MHz kwarców niema jakie proponujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Polecam te: http://www.nastik.pl/komplet-kwarcow-hitec-3540mhz-p-860.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adammis67 Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Dzięki. Chodzi mi jeszcze o żyroskop który wybrać mam na oku dwa, za bardzo nie znam się na tym. 1. http://www.model-fan.com.pl/index.php?p3174,zyroskop-ek2-0704b-head-lock 2. http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=280 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Futaba GY401 nie warto inwestować w niepewny sprzęt przy dużych, spalinowych kosiarkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adammis67 Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Futaba GY401 jest ok. więc też serwo muszę wymienić na cyfrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 witam kolego proponuję poczytać forum typowo helikopterowe www.epheli.pl www.heli.waldorf.pl zaczerpnąć wiedzy na temat konstrukcji, nauki i trudu pilotażu... heli to nie zabawka... jest ekstremalnie niebezpieczny... pozdrawiam rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 9 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 dodaj fotki to zobaczymy czego jeszcze brakuje... tak jak mowia koledzy przy takim niebezpiecznym sprzecie to jedyny słuszny zyroskop to co najmniej ta Futaba Gy401 + jakies szybkie i mocne serwo do niej :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Red Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 witam kolego proponuję poczytać forum typowo helikopterowe www ephell pl rafal To jest forum na którym udziela się już tylko sam element helikopterowego światka. Brak umiejętności i wiedzy jest tam zauważalny na każdym kroku. Choćby w tej chwili na tym forum możecie się dowiedzieć takich bzdur jak ta, że skrócenie flybaru powoduje szybszy response głowicy czy porady mentorów proponujących podwozie od śmigłowca 450 do śmigłowca klasy niemalże 600. Doświadczeni piloci nie mają już nawet siły takich bzdur tam komentować (większość z nich udziela się na innych forach) więc czytając te banialuki i porady początkujących, nie latających i nie będących w temacie ludzi zostaniecie zwyczajnie wprowadzeni w błąd. Są tam za to wynalazki raczej nieznane na innych cywilizowanych forach takie jak decoye, przepychanki dla funu pewnych użytkowników (są tacy, którzy udzielają się tylko w takich wątkach) i inne magiczne efekty. Manipulacja userami przez admina w celu pozyskania korzyści majątkowych na porządku dziennym. Forum to jest czystym "biznesem" a jego admin zarabia głównie na tym, że ktoś po Was pojedzie i w ten sposób nakręca licznik. Ma dyżurną specgrupkę od tego typu ataków, która na innych forach się nie udziela bo wiadomo, że z takiego heli-teamu odrazu by wylecieli z takim nastawieniem. Administrator ephell zajmuje się marketingiem a jego pasją nie sa śmigłowce (ten człowiek nawet latać nie umie a dla niepoznaki i w trosce o swój site po powstaniu serwisu heli-team wstawia co chwile znalezione na rchelisource newsy) tylko śledzenie i wręcz prześladowanie użytkowników. Szczerze pisząc nawet wasze hasła nie sa tam bezpieczne. Mam za soba kilkadziesiąt rozmów z tym człowiekiem na gg i wiem co piszę. Ostatnim pomysłem tzw. "społeczności" forum jest utworzenie działu "Pręgierz" gdzie regularnie szykanuje się "niewygodnych" użytkowników i urządza ustawiane samosądy, tj. takich, którzy mają własne zdanie na pewne tematy. Takim użytkownikom nie wolno nawet zażartować a wszelkie próby ironii czy nawet dociekliwość w temacie powodują bana. Myślę, że ten link powinien trafić pod listę stron zakazanych i prędzej czy później modelarski światek do tego dojrzeje. Śmigłowcowy już to zauważył. Stworzył forum i serwis Heli-team.pl gdzie przenieśli się prawie wszyscy doświadczeni ludzie z ephell, forum i serwis systematycznie się powiększa i juz w tej chwili stanowi dużo wiekszą i pewniejszą baze wiedzy niż zacofany skansen ephell. Reasumując jeśli szukacie forum śmigłowcowego to tylko www.heli.waldorf.pl i www.heli-team.pl - akurat w przypadku tego śmigłowca (Concept 30) polecam waldorfa. Tam są doświadczeni piloci, którzy wyszli poza fazę "zawisu", zawsze mogą Wam pomóc, nie zjadą Was i nie wprowadzą w błąd. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 witam fakt co do epheli też już tam za często nie zaglądam ale nadal w zasobach tego forum jest masę cennej wiedzy... tylko do poczytania... pozdrawiam rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adammis67 Opublikowano 13 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Witam! Jeszcze musi potrwać aby mój Concept 30 zaczął latać. Ale pomyślałem sobie że mogę ćwiczyć na symulatorze, tylko muszę zdobyć ten program. Czy może ktoś zaproponuje jaki jest w miarę przyjazny. Posiadam nadajnik HITEC EKLIPSE 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.