Maciej Ritmann Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Witam, przerabiał ktoś już kiedyś silnik z hdd do samolotu? mam jeden taki silniczek i nie bardzo wiem czy się zabierać za niego czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 IMO nie warto. Za cieniutki stator, trzeba wszystko dorabiać (łożyska, dotaczać rotor). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Bez tokarki nie zrobisz nic ciekawego, aczkolwiek materiał na statory jest bardzo przyzwoity. większość moich silniczków jest właśnie z dysków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szubi Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Aby nie mnożyć tematów, podepnę się tu. Chodzi mi po głowie turbinka EDF z wentylatora procesora. Wentylatory boxowych Inteli mają oskę fi 3mm i stosunkowo duże łożyska, mocną mosiężną piastę. Magnes rotora jest zrobiony z gumy ferrytowej, łatwy do demontażu. Tylko silnik jest jednofazowy - ma 4 zęby na statorze. Ale jakby z silniczka wentylatora wykorzystać piastę z łozyskami i wirnik wentylatora, a stator zrobić z elementów pozyskanych np. z silniczków z CD lub HDD - mam takie, które mają odpowiednie wymiary, pozwalające ciasno nasunąć na piastę. Trzyma się to kupy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 szubi, Możesz spróbować tego rozwiązania, mam tylko obawy co do wytrzymałości łopatek z takiego wentylatora, czy wytrzymają mechanicznie ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 12 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 wracając do tematu:) wiecie co? zobaczę, może się uda? coś pokombinuję, kto się nie stara ten nie rozwali Ogara. napewno z wyników zrobię tutaj jakąś małą relacyję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szubi Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 mam tylko obawy co do wytrzymałości łopatek z takiego wentylatora, czy wytrzymają mechanicznie ?.Chyba spróbuję, chociaż mam takie same obawy - te wentylatory raczej nie były projektowane na 20 tys RPM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 A po co wyważać otwarte drzwi?: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=4541 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.