TEQ Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Witam Chciał bym zaprezentować budowę mojego nowego modelu -elektro szybowca Micro Elektro. Plany dostałem od kolegi z forum (nie moge powiedzieć jakiego ale jeszcze raz mu dzięki ) Jest to moja kolejna balsiana konstrukcja ,ale nie katujcie mnie za jakieś błędy bo się jeszcze uczę :oops: Trochę danych: Długość 630mm Rozpiętość na planach to 1030mm ale ja dołożę 2 żeberka i będzie 1130mm Waga (pusty model) 100g Wyposażenie: Silnik speed 300 z regulatorem nawet nie wiem jakim 2 Serva conrad Accu 8xAAA 1000mAh W modelarskim nie mieli forniru więc użyłem rowingu klejonego na żywicy :wink: Trochę fotek: Powiedzcie co myślicie :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Ja kadłub do swojego moto zrobiłem z dwóch desek balsy 1,5 mm + listwy balsowe 5x5.Ostatnio wbiłem kreta pionowego z wysokości ok 4 metrów i nic specialnego sie nie stało. Wyrwała sie wręga silnikowa która pochłonęła część energi uderzenia.Wkleiłem ją na lotnisku na poxipol i w górę. Tak to wyglądało u mnie podczas budowy, tuż za silnikiem teraz wkładam akumulator.Powodzenia w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 16 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Dzięki :wink: W Bingo (po kilkukrotnym zmasakrowaniu kadłuba) postanowiłem położyć rowing na boki kadłuba (od zewnątrz). Gdybym skleił to np. na CA to po raz kolejny by pękł ,po raz kolejny bym kleił i po raz kolejny by się rozpadł...... i tak w kółko. Od kiedy położyłem rowing (od tamtego czasu wylatałem ok. 6-8 godzin) model jest wręcz pancerny. Teraz nie boję się lądować pionowo (może to potwierdzić P.Marex ,jego syn ,Wieczu). Więc jestem wręcz przekonany że ten kadłub będzie pancerny :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubad Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Co do rowingu to chyba jest lepsze rozwiązanie niż balsa na kratownice czy sosna i waga jest mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 16 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 No też racja. Rowing nic nie waży ,a jeśli będziemy oszczędzać na żywicy to też model nic nie przytyje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Ja nie używałem rowigu , bo go akurat nie miałem, klej jaki używałem to CA.Wręga silnikowa i dwie pod łożem skrzydła wkleiłem na żywicę.Nie licząc dwóch kretów, model odbył juz ponad 20 lotów i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 16 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2007 Natomiast Bingo przetrwał już ok. 100 rzutów DLG i jest wszystko ok. A jak wiadomo przy takim rzucie na kadłub działają wielkie siły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Długo nic nie pisałem a troszkę zrobiłem :roll: Stan na dzień dzisiejszy : Powiedzcie co myślicie (mile widziane słowa krytyki :twisted: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Statecznik poziomy wydaje sie krzywy, może to wina zdjęcia;) a ogólnie jest OK. jak nie wywazysz goi starymi akumulatorkami przyklejonymi na taśmę to będzie super :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Krzywo jest pewnie dlatego że narazie jest na taśmie klejącej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Ja bym Ci radził oklejać uszy już po przyklejeniu ich do centropłata. Zawsze może być tak że dwie krople CA polecą ci na folię i nie będzie to estetycznie wyglądało. Do tego o wiele łatwiej jest dać jakieś wzmocnienia czy nawet zalaminować łączenie. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 wszystko ladnie pieknie ale ta sruba z podkladka mnie zwalaja z nog... a pozatym mam mieszane uczucia co do wywazenia w tym modelu, zobaczymy co wykombinujesz a i czekam na ak20 zeby ci kadlubik okleic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Hej Żeby nie było że nic nie robię : Stateczniki oklejone japonką ,ładnie napięte nitro cellonem. Kadłubik ze statecznikami. Tu wgląd na "położone" stateczniki. Co myślicie ? :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 No model pomału zaczyna nabierac kasztalt. A skrzydełka juz skonczyłes?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Nie niestety ale nie Nie było czasu :/ Ale myślę że jutro "z rana" zabiorę się za to. Troche jeszcze jest roboty ,ale stateczniki muszą się sezonować minimum tydzień ,więc mam troszkę czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 23 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Noto mam nadzije ze jak okleisz to zrobisz jakies fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 29 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2007 Siemka Zostało jeszcze okleić skrzydła ,przykleić stateczniki ,popychacze. Muszę oczywiście poczekać aż stateczniki skończą się sezonować (koło piątku) i w wecond mam nadzieję oblot :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Witam Dziś (skończyły się sezonować stateczniki) zacząłem wykańczać Modelik. Zostało mi oklejenie skrzydeł ,przyklejenie stateczników ,mechanizacja sterów. Uporałem się z tym wszystkim i koło 18 model był gotowy do lotu. Tak się przedstawia skończony: Widok ogólny na model ,i moje stanowisko do ładowania li-pol -ładowarka ,garnek w którym ładuję pakiety i gaśnica :shock: Tu widać serwa ,pokrywkę serw ,i blokadę własnej konstrukcji. Ten wystający drucik w kadłubie to właśnie drucik którym zamykam kabinkę. Tu dokładniej widać oklejanie Mechanizacja sterów No i jak okazało się przy oblocie nie jest tak pięknie jak miało być Rzucam modelem ,lecę na silniku i tu nagle korkociąg :shock: Szybko wyciągnąłem model na prostą ,i lecę dalej. Jak wyniosłem się na przyzwoitą wysokość ,wyłączyłem silnik i szybuję. Rozpędziłem się ,pociągnąłem model do góry i znowu to samo Więc silnik ,kółko i jakoś wylądowałem. Przy tym lądowaniu pękł spód kadłuba -ale to 2 krople CA i naprawione. Następnie rzucił mi Marcin @Wieczu przeleciałem kawałek ,zrobiłem spore kółko ,i na wysokości 15 metrów przy sporej prędkości model wpadł w korka ! ZNOWU ! Niestety nie zdążyłem wyprowadzić ,i wyryłem pionowego kreta z 15 metrów i o dziwo tylko pękło śmigło ! :shock: :crazy: . Czy jesteście mi w stanie powiedzieć czemu model tak lubi korkociągi ? Wiecz twierdzi że mam za krótki kadłub ps. SC był troszkę za bardzo z tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 W domu po chwili przemyslen stwierdzilem ze skoro i tak nic niemasz na koncowkach skrzydel mozesz dorobic winglety i powiekszyc statecznik poziomy o jakies 3-5cm (w dlugosci). Model chce latac, ale trzeba wprowadzic pewne poprawki i nowe smigielko :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 No śmigiełko to podstawa ,teraz zmieniam ustawienie pakietu i jutro Marcinie idę znowu latac Mam nadzieję że tym razem wrócę w pełni zadowolony. ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.