Skocz do zawartości

Motoszybowiec "ZEFIREK"

Wojtek I

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam zamiar przedstawić Wam relację z budowy małego motoszybowca zaprojektowanego przez mojego kolegę Przemka.

Trochę danych technicznych:

Konstrukcja :

Laminatowy przód kadłuba, kabina laminatowa, węglowa belka kadłuba, statecznik i uszy balsowe, płaty skrzydła ( dźwigar- rurka węglowa , żeberka balsowe, bagnet stalowy)

Dane:

Rozpiętość : 1500mm

Długość : 980mm

Pow. płata : 27 dm2

Masa : 570 g

Profil skrzydeł : SD 7037

A tak wyglądają kolejne etapy budowy.

Kabina i lekkie usterzenie balsowe.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tak wygląda całe usterzenie.

Dołączona grafika

Pora na montaż kadłuba (przed malowaniem)

Dołączona grafika

I po malowaniu, w przedniej i tylnej części kabiny widać otwory wentylacyjne.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Popychacze przeprowadzone są wewnątrz belki ogonowej, dodatkowo wykonałem małą płozę co zabezpiecza dźwignię steru wysokości przed zaczepianiem o trawę.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A tak wygląda efekt końcowy.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jako model rekreacyjny, Zefirek potrafi dostarczyć wiele radości, tak podczas budowy jak i latania.

Pozdrawiam

Wojtek

Opublikowano

Jak przeczytałem "belka węglowa", to myślałem, że to kolejna karykatura szubowca !

A tu proszę można pięknie wkomponować w kadłub. Bawo , brawo, bardzo piękny modl, a jaki przezroczysty ! Czekamy na pierwsze noszenia.

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Sam jestem bliski ukończenia mojego zefirka i tutaj mam prośbę abyś podał, jaką zastosowałeś elektronikę i czy mógłbym prosić o zdjęcie jak to wszystko jest upchane pod kabinką, bo odnoszę wrażenie, że jest tam bardzo ciasno.

Pozdrawiam Adam

Opublikowano

Witaj Adamie.

Elektronika jaką zastosowałem to:

Silnik: RAYC2830/09

Regulator: EMAX ESC25A

Serwa: Tower Pro SG91R

Odbiornik: Hitec HFD08R0

Pakiet: EP850/25-3S

Lipomonitor

Masz rację, w kabinie jest bardzo ciasno, dla tego regulator i lipomonitor znajdują się pod pakietem.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Aby uniknąć grzania się wzajemnie pakietu i regulatora, pakiet wspiera się na poprzeczkach, a nie leży na regulatorze (strzałki czerwone, a lipomonitor strzałka niebieska).

Kabinka, jak widać na fotce "zamykana" jest na trzech magnesach, a żółte pianki zapobiegają przemieszczaniu się pakietu.

Dołączona grafika

Serwa umieszczone są równolegle i jest to dobry układ, nie dawaj kołka ustalającego w tylnej części skrzydła, bo nic nie daje, a w chwili zaczepienia skrzydłem o przeszkodę wyłamie spływ.

Odbiornik jest przesunięty maksymalnie do tyłu (strzałka kolor żółty), a antena wychodzi na zewnątrz i idzie do górnej części statecznika pionowego, co oddala ją od węglowej belki ogona.

Dołączona grafika

Może przesadziłem z pakietem, ale takie stosuję w innym modelu i wygrała tu unifikacja zasilania.

Na tym silniku i zasilaniu (3S) przy 80% na gazie idzie prawie pionowo do góry.

Lipomonitor nie ostrzega przed brakiem prądu podczas lotu, jego zadaniem jest podanie informacji przy starcie o stanie zasilania (można załadować rozładowany pakiet, a dwie diody umieszczone w dolnej części kadłuba dadzą o tym znać), a dodatkowa funkcja alarmu może być przydatna podczas poszukiwań modelu (sygnał dźwiękowy po 30').

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam.

Nie mam filmiku jak lata mój Zefirek, ale mam filmik co widzi gdy ja mu przeszkadzam w lataniu (szkoda, że była taka fatalna pogoda).

Oto nasze lotnisko w Krośnie, a na nim wycięta łączka RC.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.