123marecki Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Witam! Mam w domu parę ogniw Li-ION różnych producentów oraz różnej pojemnosci - są to ogniwa z telefonów i palmtopów. Mam dwa pytania: 1. Czy mogę te ogniwa połączyć równolegle? Np ogniwo o pojemnosci 1200mAh połączyć równolegle z ogniwem 800mAh i jeszcze z ogniwem 1000mAh, aby w ten sposób osiągnąć pojemnosć 3000mAh. 2. Czy mogę te ogniwa połączyć szeregowo? Jak wyżej. Rozumiem ze tak otrzymany pakiet bedę ładował przez balancer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordg90 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Nie możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Nie możesz. No nie przesadzaj - móc to ON może tylko że efekt może być zupełnie inny od oczekiwanego. Nie powinno się łączyć w ten sposób ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123marecki Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 ale dlaczego nie można tego robić? Czy skróci to czas żywotności akumulatorów. chodzi mi głównie o łączenie równoległe aby otrzymać większa pojemnosc pakietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2010 a/ równolegle jeszcze ew. można ... b/ przy szeregowym jaką pojemność rozładujesz ?? Możesz tylko najmniejszą. A skąd będziesz wiedział kiedy dość? I tu :ass: Jeżeli wiesz o czym napisałem - ok, jeżeli nie - wstęp do ELEKTROTECHNIKI się kłania ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordg90 Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 No fakt, móc to można nawet odwrotnie podłączać zasilanie do regulatora, pytanie - po co? Równolegle też bym nie łączył, mimo wszystko szkoda akumulatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Nie przesadzałbym z tymi zakazami, ważne aby nie mieszać typów ogniw, czyli li-ion z li-pol i liion 3,6V z 3,7V. ogniwa o tym samym napięciu nominalnym można łączyć równolegle, nawet różne pojemności. Tak wykonane pakiety możesz połączyć szeregowo jeśli ich pojemnośc nie różni sie więcej niż o 2% (60mAh dla 3000mAh). Równiez nie mieszałbym ogniw o znacznie różniących się dopuszczalnych prądach rozładowania, czyli ogniw np 10C z ogniwami 25C. Podstawa takiej operacji to dokładne pomierzenie wszystkich ogniw przy tych samych parametrach, czyli ładujemy prądem np. 1C i rozładowujemy prądem 1C (2-3C) wszystkie ogniwa oddzielnie, broń boże pakiety z balancowaniem ogniw. Zostawiamy naładowane ogniwa na kilka dni i jeszcze raz rozładowujemy i sprawdzamy które ogniwa mają większe samorozładowanie i odrzucamy te, które odbiegają od normy. Tak pomierzone ogniwa możemy dobrać w grupy tak aby ich pojemnośc była możliwie jednakowa. Trochę pracy, ale można. Ja wolałbym pojechać do pracy i w tym czasie zarobić na nowe pakiety . PS 123marecki, lordg90, czy można was prosić o wpisanie choćby swojego prawdziwego roku urodzenia, jeśli widzimy wiek użytkownika forum, można troszkę to uwzględnić przy odpowiedziach, nie mówię już o avatarach (fotkach personalnych). Hobby modelarskie nie jest zakazane w Polsce i nie jest napiętnowane przez koścół i społeczeństwo, raczej nobilituje - to po co się ukrywać tylko za nickiem. Nikt Was po polu nie będzie ganiał jak się wygłupicie w którymś miejscu, a też taki avatar troche powstrymuje od wariactw na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordg90 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Proszę, wiek już widać. Nadal nie zgadzam się z tym, że można łączyć równolegle ogniwa, z których jedno ma 50 % wyższą pojemność niż drugie. Przy małych prądach i niewielkim rozładowaniu różnicy nie będzie, ale przy większych tak. Jasne, równolegle połączone ogniwa balansują się same, ale jaki sens jest w tym, by ogniwo 1200 mAh było rozładowywane tylko dlatego, że ogniwo o pojemności 800mAh szybciej osiąga niższe napięcie? Dla mnie to sensu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 jaki sens jest w tym, by ogniwo 1200 mAh było rozładowywane tylko dlatego, że ogniwo o pojemności 800mAh szybciej osiąga niższe napięcie? To rozumowanie jest błędne. Połączone równolegle ogniwa mają jednakowe napięcie (nie uwzględniam spadków napięć na złączach i przewodach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 lordg90, Nie czujesz tematu, ogniwo o mniejszej pojemności ma większą rezystancję wenętrzną niż ogniwo o większej pojemności, to tez z ogniwa o mniejszej pojemności będzie pobierany mniejszy prąd, jeśli się rozładuje bardziej niż to większe ogniwo to ze względu na niższe potencjał tego ogniwa też będzie z niego pobierany mniejszy prąd ( Prawa Kirchhoffa ). Cały zestaw działa tak, że wyrównują się prądy odpowiednio do możliwości danego ogniwa - słabsze ogniwa są słabiej rozładowywane, mocniejsze - mocniej. Problemem sa różne pojemności przy szeregowym łączeniu pakietów/ogniw - tutaj nie ma żadnego hamulca który zapobiegłby zbyt nadmiernemu rozładowaniu ogniwa o mniejszej pojemności, stąd muszą być prawie jednakowe pojemności pakietów łączonych szeregowo. PS dzięki za uzupełnienie informacji o sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordg90 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 jaki sens jest w tym, by ogniwo 1200 mAh było rozładowywane tylko dlatego, że ogniwo o pojemności 800mAh szybciej osiąga niższe napięcie? To rozumowanie jest błędne. Połączone równolegle ogniwa mają jednakowe napięcie (nie uwzględniam spadków napięć na złączach i przewodach). Chodziło mi o to, że ogniwo o mniejszej pojemności szybciej się rozładuje, przez co napięcie na nim w teorii będzie niższe, więc pojemniejsze ogniwo będzie je doładowywać. tomekr naprostował to, co napisałem, za co dziękuję. ALE Czy ogniwo o większej pojemności zawsze ma mniejszą rezystencję? Mamy przecież ogniwa różnej jakości, jedne są lepsze, drugie gorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 ... ALE Czy ogniwo o większej pojemności zawsze ma mniejszą rezystencję? Mamy przecież ogniwa różnej jakości, jedne są lepsze, drugie gorsze. Jak są takie same wskaźniki rozładowania (10C, 20C, 25C, 45C) to wskaźnik [rezystancje/pojemność] są podobne, czyli większe ogniwo>mniejsza rezystancja. Te wskaźniki rozładowania są głównie zależne od rezystancji wewnętrznej ogniwa, a ta determinuje nam jak się mocno rozgrzewa ogniwo podczas rozładowania, a to jest bariera nie do pokonania, powyżej 65-70 stopni ogniwa Lipol rozlatują się (czasami dosłownie i z dużą ilością ognia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordg90 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 To prawda, ale mówimy o ogniwach od telefonów i palmtopów, gdzie to, co na naklejce, rzadko jest bliskie rzeczywistości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2010 To prawda, ale mówimy o ogniwach od telefonów i palmtopów, gdzie to, co na naklejce, rzadko jest bliskie rzeczywistości. To prawda, jeśli z pewną doza krytycyzmu podchodzimy do tych danych to możemy wyjść z tego obronną ręką, ja wolę od naprawdę nieznanych akumulatorów telefonicznych zdemontowane liionki z laptopa, gdzie siedzą raczej porządne ogniwa, może trochę sfatygowane.Pomijając teoretyczne rozważania mam tak zbudowany pakiet 4S8P (15Ah) z ogniw laptopowych, który ponad rok doskonale dziala i zastępuje "żelka" - zbudowany z przypadkowych ogniw z demobilu, przymierzam się również do zbudowania pakietu 4S80P o pojemności ok. 160Ah, jako pokładowy akumulator samochodowy - zastąpiłby dotychczasowy żelowy 12V66Ah. Ja nie mam tylu obaw co Ty :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123marecki Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 tomekr - mój wiek tez widać i jest prawdziwy, może w przyszłości dodam tez fotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 123marecki, :wink: dzięki, myślę, że nie był to duży problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.