Paweł09 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witam :wink: Czy ktoś był by tak miły i mógł mi wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa ten bowden? Przeczytałem masę tematów ale nie znalazłem zadowalającej odpowiedzi... Można w jakiś sposób wykonać go samemu? Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam Paweł
Gość Anonymous Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Elo Z mała niechęcią odpowiadam: Bowden to elastyczny popychacz sterów. Może to być drut lub inny materiał (np. węgiel) w plastikowej, elastycznej rurce, którą można lekko wygiąć (dlatego nazywa się bowden) i ułożyć w modelu. Rurkę przyklejamy do szkieletu, a wewnętrzny drut może się swobodnie w niej przesuwać. Jest to przeciwieństwo sztywnego popychacza, który musi iść prosto od serwa do dźwigni steru. Zapożyczyłem cytat kolegi Callab
tytan12 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Cześć,a masz rower :devil: to zobacz na jakiej zasadzie pracują Ci hamulce i przeżutki :?:A jak chcesz sam wykonać to najlepsza rurka z wkładów do dłupisów(chałupnictwo),mają 1000 mm długosci,do tego drut stalowy ,półstalowy ,pręt węglowy fi 1,6mm.Ale to już przeżytek :evil:
tytan12 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 razor,dzieki za poprawkę :lol2:alle co masz więcej w tym temacie :devil:
razor Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 już piszę więcej też na początku modelarstwa zastanawiałem się co to ten bowden, co to za magia. aż w którymś momencie dotarło to do mnie. to po prostu drut poprowadzony w osłonie (która go usztywnia - powoduje że np. się nie zgina) na tej zasadzie działają właśnie przerzutki w rowerach. tu więcej, nawet obrazki które może pomogą zrozumieć o co biega http://en.wikipedia.org/wiki/Bowden_cable a tu możesz zobaczyć jego użycie w moim modelu http://i50.tinypic.com/2w3yv60.jpg może nie do końca widać, to podpowiem, te druty co idą do tylnego usterzenia, na krótkim kawałku są w białej osłonce, która jest przylepiona do kadłuba, dzięki temu drut się nie wygina na boki tylko przesuwa do tyłu/do przodu
Callab Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Opublikowano 11 Sierpnia 2010 W rowerach linka tylko ciągnie. Drut w bowdenie może także pchać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.