Paweł09 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witam :wink: Czy ktoś był by tak miły i mógł mi wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa ten bowden? Przeczytałem masę tematów ale nie znalazłem zadowalającej odpowiedzi... Można w jakiś sposób wykonać go samemu? Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Elo Z mała niechęcią odpowiadam: Bowden to elastyczny popychacz sterów. Może to być drut lub inny materiał (np. węgiel) w plastikowej, elastycznej rurce, którą można lekko wygiąć (dlatego nazywa się bowden) i ułożyć w modelu. Rurkę przyklejamy do szkieletu, a wewnętrzny drut może się swobodnie w niej przesuwać. Jest to przeciwieństwo sztywnego popychacza, który musi iść prosto od serwa do dźwigni steru. Zapożyczyłem cytat kolegi Callab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Cześć,a masz rower :devil: to zobacz na jakiej zasadzie pracują Ci hamulce i przeżutki :?:A jak chcesz sam wykonać to najlepsza rurka z wkładów do dłupisów(chałupnictwo),mają 1000 mm długosci,do tego drut stalowy ,półstalowy ,pręt węglowy fi 1,6mm.Ale to już przeżytek :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 przerzutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 razor,dzieki za poprawkę :lol2:alle co masz więcej w tym temacie :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 już piszę więcej też na początku modelarstwa zastanawiałem się co to ten bowden, co to za magia. aż w którymś momencie dotarło to do mnie. to po prostu drut poprowadzony w osłonie (która go usztywnia - powoduje że np. się nie zgina) na tej zasadzie działają właśnie przerzutki w rowerach. tu więcej, nawet obrazki które może pomogą zrozumieć o co biega http://en.wikipedia.org/wiki/Bowden_cable a tu możesz zobaczyć jego użycie w moim modelu http://i50.tinypic.com/2w3yv60.jpg może nie do końca widać, to podpowiem, te druty co idą do tylnego usterzenia, na krótkim kawałku są w białej osłonce, która jest przylepiona do kadłuba, dzięki temu drut się nie wygina na boki tylko przesuwa do tyłu/do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 W rowerach linka tylko ciągnie. Drut w bowdenie może także pchać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.