Skocz do zawartości

Cześć!

James

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam na imię Dawid i na karku 14 lat :lol: . Jednak wiem, że modelarstwo to byłoby coś dla mnie, ponieważ lubię sobie cały czas coś ,,majstrować'' i mam jako taką cierpliwość. Miałem styczność z samochodem RC, ale to jakoś mnie nie rajcuje, a po drugie on był stary i słaby (może to mnie zniechęciło).

Zbieram na model samolotu RC, jakiś taki dla początkujących (nigdy nie miałem okazji z bliska nawet popatrzeć na jakiś model latający). Myślę tak aby się zmieścić w przedziale 300-400zł. Mam zamiar kupić model złożony , nauczyć się porządnie latać, cieszyć się lotem do znudzenia... Potem sam coś złożyć...coś dużego!

Jeszcze raz witam!

Opublikowano

Tak wiem o tym dziale i sporo w nim już przeczytałem :) Ale dzięki za podpowiedź ;)

Może tak abym nie zakładał nowego topica zapytam tutaj- jaki samolot byście mi polecali? Bardzo poważnie zastanawiam się na tym modelem-http://www.nitrotek.pl/modele/samoloty-rc/motoszybowiec-thunderbird.html

Dlaczego ze strony nitrotek? Ponieważ oni dają gwarancję, możliwość zwrotu i dlatego mogę być spokojny o to że nie dostanę ''bubla''

Proszę o pomoc :roll:

Opublikowano

Mam zamiar kupić model złożony , nauczyć się porządnie latać, cieszyć się lotem do znudzenia... Potem sam coś złożyć...coś dużego!

Nie wróżę powodzenia. Jeśli nie masz żadnego praktycznego doświadczenia w modelarstwie (a to wynika z tego co piszesz) to nie dasz rady porządnie zrobić dużego modelu RC. Coś o kształcie samolotu Ci wyjdzie, ale polegniesz na szczegółach i rozbijesz model w pierwszej próbie lotu, bo po prostu zabraknie Ci wprawy i właśnie doświadczenia. Zniechęcisz się i tyle z tego będzie.

Na pierwszy samodzielnie wykonany model proponowałbym jakiś swobodnie latający model o tradycyjnej konstrukcji. Na przykład szybowiec klasy F1H (F1A1) albo jakiś rekreacyjny samolot z napędem gumowym. Mogą być to modele z zestawu w którym są już wszystkie listwy, czasem gotowe żebra i pozostałe elementy. Taki zestaw wymaga pewnego nakładu pracy ale nabierzesz właśnie na nim pierwszej praktyki warsztatowej, potkniesz się o parę swoich błędów (i dzięki temu nie powtórzysz ich w następnych większych i droższych modelach!) a także poznasz ogólne podstawy konstruowania modeli. Jeśli chodzi o koszt takiego przedsięwzięcia to zmieścisz się w 100zł.

Samo oblatywanie modelu też pozwoli Ci zdobyć cenną wiedzę. Będziesz samodzielnie eksperymentował, poznasz podstawy aerodynamiki lotu, zasady regulacji modelu i z pewnością zajrzysz do kilku książek.

Nie piszę tego aby Cię zniechęcić czy podać w wątpliwość Twoje zdolności. Widzę, że próbujesz przeskoczyć początkowe etapy modelarskiej kariery, a o ile nie jesteś geniuszem (mało kto z nas jest) to skazujesz się tym samym na porażkę w niedalekiej przyszłości. Robert Kubica też nie od razu wsiadł do samochodu Formuły 1, zaczynał od gokartów bez skrzyni biegów!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.