Skocz do zawartości

Kilka pytań odnośnie sprzętu

ValdeK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok wielkie dzięki, rozwiał Pan moje wątpliwości i zrobie tak jak Pan radzi. 30cm na 2.5cm lotka, 1 serwo na 1 lotke. Git już chyba wszystko wiem :D Kolejne pytanko mi się nasuneło. EPP jest takie 'grutkowate' staram się wygładzić wszelkie powierzchnie pumeksem i jako tako widać efekty lecz nie jest to tak gładkie jak pupa niemowlęcia. Próbować czegoś innego czy zostawić tak jak jest i pomalować to farbą/spray'em?

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Elaporu nie wygladzisz. Co najwyzej oklej to folia, i bedzioe gladko.

Nie jestem pewien czy bedzie lepiej latac. Wydaje mi sie ze w malych modelach, przy malej liczbie Reynoldsa, potrzebna jest troche chropowata powierzchnia by jako turbulator sluzyc. Ale tu moze ktos kto ma wiecej doswiadczenia powinien sie wypowiedziec.

Opublikowano

O fajnie jakieś nowe pojęcie widze, liczba Reynoldsa. Już lece zobaczyć co to takiego. Dzięki.

A tak przy okazji, zrobić wznios czy nie?

Opublikowano

Witam ponownie po dłuższej przerwie. Wczoraj już skończyłem mojego Falcon'a, teraz czeka on na elektronike, silnik pakiet i regiel powinnyprzyjść w tym tygodniu więc pewnie prace pójdą do przodu. nad tym malowaniem a właściwie pomysłem siedziałem z 2 dni i analizowałem z moim nieocenionym pomocnikiem, który też kocha lotnictwo (wojsko, a w wolnych chwilach właśnie modelarstwo :D) - moim dziadkiem :) Póki co wkleje 3 fotki w nienajlepszej jakości (robione komórką). Jak tylko paka przyjdzie to porobie fotki już cyfrówką.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

wszystkie spodnie powierzchie pomalowałem na taki ciemniejszy błękit. (wzorem były samoloty z tamtych czasów np. PZl 37 Łoś)

Dołączona grafika

Ta sprawa mnie najbardziej martwi. Zawiasy lotek zrobiłem UHU Porem, i obawiam się, że jest za mały skłon w dół. Co Wy o tym sądzicie? ( Nie zmieniałem tego ponieważ z początku wydawało mi się, że taki skłon jest OK na trenerka, ale po fakcie doszedłem do wniosku, że i tak mogłem ograniczyć skłon w nadajniku..)

pozdrawiam, Piotrek

Opublikowano

Valdek

Nic już nie szlifuj zostaw tak jak jest. I tak jeśli to 1 model będzie za duże wychylenie.

Kiedy oblot ?

Opublikowano

Narazie nie bede nic zmienial zobaczymy jak poleci. Właśnie 10minut temu rozpakowałem pierwszą paczke z silnikiem,reglem, pakietem do nadajnika i pakietem 1300 do modelu. Teraz czekam na drugą więc jak dobrze pójdzie tak za 2 tygodnie :( Bym chętnie sprawdził jak silniczek działa no ale poczekam cierpliwie. Sprawdzałem pakiety i wydaje się wszystko ok, napięcia są powyżej 3,7.

To były moje pierwsze zakupy w HC i jak najbardziej udane, wszystko fajnie zapakowane w folie bombelkową a na wierzchu woreczki z powietrzem. Naklejek nie dostałem, ale może następna paczka będzie zawierała ten dodatek ;)

Opublikowano

No dziś wysłali ostatnią już pake. W między czasie czytałem troche na temat zasilaczy i wtyczek jakie jeszcze potrzebuje. Zasilacz jaki zanalazłem do turnigy 6acc (ma wtyczke 5,5mm na 2,5 a turnigy 5mm na 2,5mm i nie wiem czy bedzie git)

http://allegro.pl/nowy-za...1262947099.html

Druga sprawa multiadaptery do ładowania pakietu do nadajnika.

http://www.nastik.pl/kabe...lti-p-2505.html

mój pakiet

http://hobbyking.com/hobb...idProduct=6955#

Z tego co się domyślam mój pakiecik ma wtyczke Futaby taką do serw i ten adapter ma gniazdko Futaby więc moge ładować pakiecik tym rozwiązaniem jak mniemam. Ten drugi konektor JR/Spektrum musze przelutować na taki aby pasował mi do nadajnika i powinno grać.

i ostatnia sprawa, ww. konektor JR/Spektrum szukałem aby sprawdzić czy tak się nazywa lecz ten co się pojawia w sklepach jest inny niż ten biały na pierwszym planie ..

edit. dostałem dziś zasilacz atx 350W od kuzyna, spróbuje przerobić. Z tego co czytałem to nie jest to aż takie trudne, wystarczy wyjąć dowolny żółty kabelek i czarny, zlutować ze soba zielony i czarny te od włączania i powinno śmigać. Moge złączyć więcej tych żółtych kabelków czy wystarczy po jednym? Po całej operacji moge pozbyć się niepotrzebnych kabli? A jak tak to jak, poprzez odlutowanie ?

Opublikowano

edit. dostałem dziś zasilacz atx 350W od kuzyna, spróbuje przerobić. Z tego co czytałem to nie jest to aż takie trudne, wystarczy wyjąć dowolny żółty kabelek i czarny, zlutować ze soba zielony i czarny te od włączania i powinno śmigać. Moge złączyć więcej tych żółtych kabelków czy wystarczy po jednym? Po całej operacji moge pozbyć się niepotrzebnych kabli? A jak tak to jak, poprzez odlutowanie ?

Kolory kabli mogą się różnić. Sprawdź na obudowie jaki kolor do czego i zlutuj kable od włączania (u mnie są zielony i siwy). Ja podpiąłem wszystkie możliwe żółte i czarne :)

Opublikowano

właśnie myślałem też aby podpiąc wszystkie żółte i czarne. Co zrobiłeś z pozostałymi kablami? Musiałeś jeszcze jakąś żarówke 'doczepić' czy napięcie nie spada u ciebie poniżej 12v

Opublikowano

Już zamówiłem zasilacz regulowane napięcie, na 12V i 15V (najbardziej mnie interesuje) jest max 6A więc chyba starczy na jakiś czas, 45zł. Teraz jeszcze zamówie ten multiadapter i narazie to będzie wszystko, mam nadzieje.

Opublikowano

Witam ponownie,

dziś dostałem zamówiony przezmnie zasilacz. Miało być 15V z 6A ale niestety jest tylko 4A.. i teraz mam pytanko, jak duże pakiety można ładować tym zasilaczem? Jak dobrze rozumie, do 4000mAh, czy to jakoś inaczej się liczy?

pozdrawiam, Piotr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.