Skocz do zawartości

Cessna Pelikan Problem z lotem

miksell

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów modelarzy.

Od pewnego czasu latam cessną 480 Pelikana. Początkowo zestaw latał bardzo dobrze do momentu kiedy zanurkował i rozwalił łoże silnika. Zakupiłem silnik Ray 3536/08 i zamontowałem do cessny. Zrobiłem również nowe łoże silnika ( z aluminium skierowane w prawo i w dół) śmigło 10x6 lub 11x5.5

Od momentu zamontowania nowego silnika model ma straszne problemy z lotem.

Puszczam z ręki i model wzbija się szybko jednocześnie przechylając się na prawo. Kontrowanie niewiele daje i model prędzej czy później spada na ziemie. Na 10 lotów 2 kończą się sukcesem reszta to skręt w prawo i kret. Gdy samolot jest w powietrzu to ciągle go ściąga na prawo. Gdy dodaję gazu momentalnie ciągnie do góry. Trymowanie lekko niweluje efekt, jednakże modelem nie da się lecieć w lini prostej zawsze skręca w prawo. Nie jestem jeszcze specem w pilotażu i w konstrukcji modeli ale mam wrażenie ze chyba źle zrobiłem łoże silnika.

Waga modelu z kamerką większa baterią nowym regulatorem nowym podwoziem to ok 1200g.

Czy ktoś z was miał podobny problem lub ewentualnie możne wskazać kierunek działań w kierunku poprawy lotu tym samolotem?

Opublikowano

Waga modelu z kamerką większa baterią nowym regulatorem nowym podwoziem to ok 1200g.

:shock: Ale zrobiłeś z niego cegłę.

To, że zadziera to ewidentnie wina za małego skłonu silnika, a to, że skręca w prawo to znowu wina za małego wykłonu.

Ten model lata świetnie w oryginalnej konfiguracji, ale wszelkie, nawet najmniejsze zmiany powodują, że trzeba się trochę namęczyć by go ustawić poprawnie. Skoro nie masz jeszcze doświadczenia proponował bym kupić nowy kadłub z mocowaniem silnika, 48 zł na Dwernickiego i będzie po kłopocie. Jeśli chcesz możemy się kiedyś umówić na Czyżynach i rzucę na niego okiem.

Opublikowano

Poprawka - sądząc po opisie wykłon jest zbyt duży. Dodatkowo ma IMO większe śmigło niż oryginalnie, co ma wpływ na powstające momenty.

Do tego cegła. A jak z wyważeniem? Kąty płata i statecznika nie ruszone?

Opublikowano

Właśnie się tak zastanawiałem nad tymi śmigłami...

10x6 to chyba przesada do tego Raya. Ja mam w moim dokładnie ten sam motor (pewnie Ci go w modelarni.pl polecili) i latam 9x5. Wydaje mi się, że to optymalnie.

A co do zadzierania... Masz jak napisałeś zamontowaną kamerkę, pewnie zbyt ciężki na :ass:

Gdzie mieszkasz w Krakowie? Ja w rejonach Kurdwanowa, więc jak coś to możemy się jakoś spotkać. Zawsze to jak się na własne oczy lot zobaczy można wyciągnąć więcej wniosków.

Opublikowano

No więc:

Mieszkam w Krakowie w Borku Fałęckim. Nowy kadłub odpada z uwagi na to, że w łożu nie mieści się obecny silnik. Mam zamiar zrobić nowe łoże tylko nie wiem co z skłonem i wykłonem silnika... zwiększać czy zmniejszać...

Wyważenie jest ok, tzn w środku cieżkości (1/3 płata oraz w punkcie wyliczonym programem) model siedzi poziomo. Problem jest właśnie z tym zadzieraniem nosa do góry. Rozumiem, że muszę zwiększyć skłon silnika w dół. Tylko o ile? A jak poradzić sobie ze sprawą przechylenia na prawo. Obecne łoże robiłem zachowując skłon i wykon zgodny z oryginałem.

Czy da się na ziemi sprawdzić poprawność skłonu i wykłonu silnika?

Odnośnie wagi:

Waga wzrosła, ponieważ do modelu została zamontowana płytka z linuksem i do filmowania używamy kamery internetowej na USB, jest też GPS. W planie jest jeszcze przygotowanie FPV przez Wifi. 8) Na dzień dzisiejszy nagraliśmy kilka filmów, jednak z modelem jest ciągle walka. Kiedyś z GPS zmierzyłem prędkość modelu i wynosiła ona 83 km/h.

Dla chętnych link do filmiki:

FILM

Opublikowano

Zakupiłem silnik Ray 3536/08 i zamontowałem do cessny.

Oj wczoraj coś zmęczony byłem, że nie zauważyłem, że włożyłeś tam takiego smoka. No nie dziwię się, że się w łożu nie mieści :devil:

Wyważenie jest ok, tzn w środku cieżkości (1/3 płata oraz w punkcie wyliczonym programem) model siedzi poziomo.

Teoretycznie wyważenie dobre, ale ja po przeróbkach w swojej, mam ustawiony teraz sc jakieś 2 cm od krawędzi natarcia, a to na pewno jest mniej niż 1/3 płata. Z doświadczenia wiem więc, że w tym modelu sc trzeba ustawiać po prostu metodą prób i błędów. Wiele osób miało już z tym problem.

Radził bym na razie łoża nie ruszać, bo skoro to nowe zrobiłeś na wzór starego, to skłon jest już dość spory. Tak było w oryginale i dalsze pogłębianie go już nie wiele da. Moja rada: spróbuj przesunąć sc i zobaczysz co się będzie działo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.