Skocz do zawartości

Mig-29 ParkJet

spetial

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ale dalej zastanawiające jest dla mnie dlaczego taki komunikat otrzymuję, jeżeli ma ktoś taką samą ładowarkę i jest wstanie mi powiedzieć co się dzieje u Was po naciśnięciu tych przycisków to byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Może wsadź na forum film z ustawiania ładowarki, to będziemy w stanie coś więcej stwierdzić...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam !

Panowie nie zauważyłem Waszych ostatnich odpowiedzi z 13 kwietnia a nie dostałem też powiadomienia, w każdym razie i tak czekałem na drugi pakiet.

Ale sprawa się wyjaśniła jak chciałem nagrać filmik z ustawieniami ładowarki i z tym błędem. Ta kombinacja lewa "strzałka" i "start" chyba jest tylko do kalibracji ładowarki ale to wcześniej trzeba wyłączyć ładowarkę i włączyć z przyciśniętymi 2-ma przyciskami.

Nie wiem czemu... być może gdzieś wyczytałem, że taką kombinacją można sprawdzić stan naładowania pakietu jednak wychodzi na to, że to nie prawda widocznie przyciskałem te dwa przyciski podczas jednego z innych trybów gdzie był ustawiony pakiet 1s lub 2s a dłuższe przytrzymanie przycisku start inicjowało ten "battery check" a że ustawione było coś innego niż 3s to taki komunikat się pojawiał. Wyszła moja niewiedza :oops: hehehe sorki za fałszywy alarm w takim razie.

Czyli chyba muszę ze sobą nosić multimetr, żeby sprawdzić stan lipola :lol:

Filmik pomimo wszystko nagrałem:

Ale nadal nie kumam bazy dlaczego po naładowaniu pakiet ma 12,5V zamiast 11,1V tak jak na nim pisze :)

Opublikowano

Czyli chyba muszę ze sobą nosić multimetr, żeby sprawdzić stan lipola :lol:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6589

Ale nadal nie kumam bazy dlaczego po naładowaniu pakiet ma 12,5V zamiast 11,1V tak jak na nim pisze :)

LiPo ma od 3V do 4,2V/celę (w warunkach "nieniszczących"), więc 3S ma 9,0-12,6V.

3,7V ma w stanie "gotowy do przechowywania" i takie napięcie producent podaje jako "znamionowe" (x3=11,1V).

Opublikowano

@mkrawcz1 Dzięki za pomoc, mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, jak to będzie jak sobie tak polatam to skąd będę wiedział, że lipo się wyczerpuje i mam lądować ? podejrzewam, że będzie spadek mocy ale może lepiej kupić jakiś lipo-buzzer ?

Opublikowano

@mkrawcz1 Dzięki za pomoc, mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, jak to będzie jak sobie tak polatam to skąd będę wiedział, że lipo się wyczerpuje i mam lądować ?

Regulator odetnie Ci silnik albo zmniejszy obroty, poczytaj jego manual.

podejrzewam, że będzie spadek mocy ale może lepiej kupić jakiś lipo-buzzer ?

np. http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7223

Opublikowano

Regulator odetnie Ci silnik albo zmniejszy obroty, poczytaj jego manual.

Wolałbym, żeby mi już nic nie odcinał :)

Poczytałem Manual i pisze, że standardowo przy Low Voltage Protection Mode jest Soft Cut-Off czyli tak po mojemu stopniowa redukcja mocy wyjściowej

a próg odcięcia jest medium i to jest 8,55V.

Czyli chyba ok ?

tutaj manual jakby co ;)

Dołączona grafika

Opublikowano

Wolałbym, żeby mi już nic nie odcinał :)

To musisz uważać ;)

Poczytałem Manual i pisze, że standardowo przy Low Voltage Protection Mode jest Soft Cut-Off czyli tak po mojemu stopniowa redukcja mocy wyjściowej

Tak

a próg odcięcia jest medium i to jest 8,55V.

Czyli chyba ok ?

Ja bym dał high (3x3,1V), szkoda męczyć pakiet.

Opublikowano

Najlepiej aby pakietu nie męczyć tak zbytnio, bo widże po filmiku że 10V to trochę katorga.. Jak będziesz czuł spadek mocy, to od razu jak jest możliwość ląduj i zmiana pakietu! nie ma co na prawdę męczyć lipola..

Opublikowano

@Cimek no akurat tego jednego rozładowałem ładowarką raz na próbę bo już mnie ten komunikat wykańczał powoli :D :D

Panowie podpowiecie jak wyważacie takie modele ?? środek ciężkości już wiem gdzie jest ale jak to wygląda w praktyce na czym stawiacie/kładziecie samolot ?

Dziś przykleiłem rzepy na 2-a lipole ciekawe jak będą trzymać :)

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

No i poleciał, gorzej było z lądowaniem ale... zobaczcie sami :D

aha Kamerzysta miał już swoje lata więc nie marudzić na jakość video :lol:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=DfiW4swkrKA

samolot już odbudowany :)

Dołączona grafika

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

co jak co ale Twój komentarz na koniec bezcenny, a modelik spoko

:lol: dzięki, będą następne loty ale ostatnio ciągle wieje a ja nie chce tak szybko skończyć latania jak ostatnio :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.