Skocz do zawartości

Dobór napędu- motoszybowiec 1200g


BartekS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prosiłbym o pomoc w doborze silnika i regulatora do szybowca 2.1 m rozpiętości, waga 1200g. Miał by to być silnik raczej z tych tańszych i dostępny na polskim rynku. Model ma być dosyć zrywny. :D

Opublikowano

A dlaczego wszystkie opisane na forum konfiguracje ci nie pasują? Może napiszesz?

Co takiego oryginalnego jest w twoich wymaganiach?

A może alergia na funkcję "szukaj" :twisted:

 

BTW. Dostępne w Polsce jest wszystko co do Polski wysyłają.

Opublikowano

I dalej wystarcza.

Od wielu lat mam i latam Andromeda 1.9 z ArtHobby. Stary, szczotkowy, silnik Plattenberg z przekladnia 1:4.4, smiglo 12x10, wazy 850g.

Moc brana (na ziemi) to ok 200W, w powietrzu bedzie ciut mniej. Sprawnosc silnika ok 65% czyli moc na smigle 130W. I ten interes rznie w niebo jakby mu za to placili. Fakt - powiesic tego na smigle sie nie da :(

Na pelnym gwizdku jest dosc nieprzyjemny w lataniu - sklonu nie da sie powiekszyc bo silnik dlugi a kadlub waski - to i trzeba dragami mieszac by francy glupoty z glowy wybic. A gazu odjac sie nie da, ego nie pozwala. :wink:

Opublikowano

Ja wogóle robię gaz na wyłączniku a drążek gazu mam do hamowania. Ja preferuję mocny napęd. Lubię się w kilka sekund znaleźć pod chmurami a potem szybowanko.

Opublikowano

De gustibus non est disputandum :mrgreen:

Święta racja :D ale i tak lubię tak jak Marek :lol::lol::lol:

W Falconie miałem 6 -setę z przekładnią owszem ale na "pułap "szedł i szedł a teraz jeden skok.

Opublikowano

BartekS - jezeli nie bawisz sie akrobacja, nie chcesz bawic sie w miksery, chcesz miec przyjemne latanie - nie dawaj wiecej niz 300W w twoim modeliku. 300W i tak bedzie duzo. Na tyle duzo ze bedziesz mial zastrzyk adrenaliny na pelnym gazie.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Bardzo dobry motorek. Akurat to co trzeba. Smigla nie dawaj wiekszego niz w opisie (10x5 max) to zyc bedzie dlugo i radosnie. A i tak bedziesz mial pelne rece roboty jak pelen gaz wrzepisz.

Powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.