Skocz do zawartości

Jaki silnik do latającej deski?

M52

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym dobrać silnik do modelu na uwięzi - latającej deski. Model Perkoz z zabytkowego juz zestawu, sterowanie sterem wysokości i lotkami. Silnik 1,5cm3.

Przy okazji mam dwa kolejne pytania -

- jak wykończyć kadłub i statecznik z balsowej deski (malowanie, oklejanie, coś innego)

- czym kleić balsę z sosną i balsę z plastikiem.

Z góry dziękuję za podpowiedzi :)

Opublikowano

Kadłub możesz wykonać całościowo balsowo, później (ja tak robiłem za dawnych czasów gdy budowałem F2B) okleić cały model (kadłub, skrzydła, stateczniki) Papierem japońskim na nitrocelonie... Później areografem pomalować model :) Druga sprawa,Balsę i sosnę najlepiej na żywicy, Balsę z plastikiem również możesz... :)

Gość Anonymous
Opublikowano

Chciałbym dobrać silnik do modelu na uwięzi - latającej deski. Model Perkoz z zabytkowego juz zestawu, sterowanie sterem wysokości i lotkami. Silnik 1,5cm3.

Przy okazji mam dwa kolejne pytania -

- jak wykończyć kadłub i statecznik z balsowej deski (malowanie, oklejanie, coś innego)

- czym kleić balsę z sosną i balsę z plastikiem.

Z góry dziękuję za podpowiedzi :)

Sterowanie masz klapami, a nie lotkami....

1. Proponuję silniczek MVVS 1,5D, COX 1,5 ccm, lub MK - 16 bądź 17....

2. O jaki plastik chodzi i w którym miejscu modelu (czy to ozdoba czy element konstrukcyjny)????

3. Jedyne wykończenie to papier japoński, może być kolorowy i nie trzeba wtedy malować, a jak ładnie (czysto) wykonasz konstrukcję to wogóle malować żal....no chyba, że ędziesz chciał coś ukryć.

Opublikowano

Dziękuję Kolegom za odpowiedzi :D

To jest model, który przechowuję od lat. Czekał, aż mój syn podrośnie :) Może dzieciak zainteresuje się modelarstwem, jeśli sami zbudujemy model.

Mam nadzieję estetycznie wykonać model, więc "goła" balsa mogłaby zostać. Myślałem jednak, że teraz stosuje się jakieś fikuśne wykonczenie elementów z balsy. Instrukcja przewiduje oklejenie deski balsowej obustronnie sklejką na 2/3 długości kadłuba. Skrzydła pokryję papierem japońskim.

Mk17 pewnie mam gdzieś w zapasach, ale myślałem o jakims prostym współczesnym silniku tej wielkości. Zupełnie nie wiem jakie silniki są dzisiaj popularne.

Łączenie plastiku z balsą i sosną to wklejanie żeberek w innym modelu z czeskiego zestawu. Mam niewielki zapas modeli do wykonania :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

(...)

2. O jaki plastik chodzi i w którym miejscu modelu (czy to ozdoba czy element konstrukcyjny)????

(...)

Plastikowe żeberka w starym czeskim zestawie, klejone z listewkami balsowymi i sosnowymi. Nie wiem jakiego kleju tu uzyć.
Gość Anonymous
Opublikowano

Z takimi żeberkami mam same niemiłe doświadczenia.

Klej do drewna (wikol) się ich nie ima, kleje do tworzywa nie za bardzo trzymają się drewna, a jak już jako tako poskładałem konstrukcję to podczas pokrywania japonką żeberka po prostu się rozpuściły od nitrocellonu....

Poza tym, że są ładne i wydawać by się mogło, że przyspieszą budowę modelu to wcale tak nie jest.

Cały zapas jaki miałem (a było tego naprawdę sporo) poszedł do kosza.

Nie polecam.

Opublikowano

Z tego co pamiętam, do zestawów dodawany był klej, który radził sobie z połączeniem plastiku z drewnem. W tym momencie chyba spróbowałbym to kleić na AK20 - nadtopi żeberko i przyklei do drewna. Na ale z cellonowaniem faktycznie trzeba uważać, jak napisał Paweł.

Opublikowano

Ćwierć wieku temu bardzo lubiłem takie modele i jakoś mi to wychodziło. Niestety dzisiaj już nie pamiętam szczegółów. Teraz mam kilka takich czeskich zestawów.

Czyli do klejenia użyć kleju AK20?

A może jakiś dwuskładnikowy epoksyd? I tak zrobię próbę, ale zupełnie nie wiem, co będzie odpowiednie.

Opublikowano

Też zbudowałem kilka modeli z tych czeskich zestawów z plastikowymi żeberkami i też niestety nie pamiętam szczegółów. Wydaje mi się, że właśnie AK20 będzie odpowiedni, ale oczywiście trzeba zrobić próbę. Epoksyd może nie złapać plastiku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.