Skocz do zawartości

Nowy Toto . Prośba o pomoc w wyposażeniu.

czacha19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj.

Silnik OK

Pakiet może być ta pojemność ale 3s nie 2s Proponuje Turnigy 2200 3s-najlepiej dwa :D

regulator OK

serwa OK

ładowarka Accucel

prop saver OK

śmigła GWS (pomarańczowe) ale 9x4,7-dłużej polatasz-mniej prądu zeżrą

aparatura OK+jednak jesli masz zamiar się dłużej pobawic a nie ograniczać się do jednego modelu +zainwestuj w TURNIGY 9-warto-do kupienia u nas w Polsce za 339zł

EDIT:

Polecam poszukać gotowe zestawy:silnik TowePro+regulator+śmigło-taniej wychodzi

TUTAJ

Opublikowano

Dziękuję za pomoc. Faktycznie nie zwróciłem uwagi, że pakiet był 2s. Szukałem mniejszych, bo przeczytałem na forum że jest ograniczenie na pakiety. Więc wybrałem: http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8932 2200 Turnigy co w sumie z nadajnikiem da +- 3500 czyli dozwolone ograniczenie na przesyłkę.

Przeszukałem HK i nie mogłem znaleźć GWS 9x4,7 . Jeżeli ktoś znalazł to proszę o link.

Obecnie zostaje aparatura HK, brak funduszy na lepszą.

Jak się nauczę latać to pomyśle o niej.

Patrzyłem na gotowe zestawy, jednak były na czerwono ( niedostępne) dlatego odpuściłem. Jeżeli się mylę, proszę o info.

Opublikowano

Silnik dość mocny wiec nie zapomnij dać kilku stopni skłonu przed pierwszymi oblotami i gaz nie na maxa. :wink:

smigło gws masz tu:

http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10058

ale od siebie mogę polecić śmigła tower pro bo są zdecydowanie mocniejsze od gws i na dłuzej starczają.

http://abcrc.pl/p/77/609/smiglo-tower-pro-9047-9x4-7-sf-tower-pro-smigla-i-akcesoria.html

Opublikowano

Capriman widziałem że składasz RWD-5. Życzę udanych i długich lotów.

Silnik wziąłem większy bo chciałbym w przyszłości zbudować latające skrzydło i jak wytrzyma (w co wątpię) to go przełożę.

Obecnie planuje się nauczyć latać na czymś wolniejszym.

W końcu udało mi się zakończyć weryfikację Paypal-a . Z odpowiedzi widzę że sprzęt wybrany wydaje się być ok:) sprawdzę jeszcze tylko czy wszystko jest dostępne na HK i jak tylko dotrze wpłata to zamówię.

Opublikowano

Miałem niemal identyczne bebechy w TOTO-0 jakie Ty wybrałeś ;), z tym że pakiet mam 3S. W moim silniku po dłuższym czasie powyginał się rotor, i powstawały duże drgania, ale model latał nadal. Na pewno nie wzięło się to z samo siebie, bo parę ostrych gleb zaliczył, więc był dosyć wytrzymały ;). Mój model po parunastu przeróbkach ważył ponad 850g, i z tą masą silnik dawał jeszcze rady. Wiadomo - rewelacji nie było, ale jakoś latał.

Pozdrawiam i powodzenia w budowie/oblocie!

Opublikowano

RWD już lata i to całkiem długo bo na pakiecie 2200 lata przynajmniej 25minut + szybowanie wiec zabawy jest sporo, silnik mam też 180W.

Na początku nie było tak łatwo bo rozbiłem 2 razy dość mocno model przez brak doswiadczenia i ambicje do startu z ziemi :( Główną przyczyną był za mocny silnik i brak skłonu, przez co po oderwaniu od ziemi model zadzierał nosem do góry i przepadał na skrzydło.

Po tych katastrofach kolejne próby startu odbywały się na łące z wysoką trawą(co uchroniło model od zniszczeń) i przy wyrzucaniu modelu z ręki oczywiście zakonczone sukcesem.

Wielu ludzi odradzało mi budwanie modelu z lotkami ale mimo tego postanowiłem zrobić rwd z lotkami i okazało się że nie ma problemu w zapanowaniu nad modelem latąłem z lotkami i bez na skrzydle bez wzniosu i nie było żadnego problemu a frajdy dużo wiecej :)

Opublikowano

KrzysiekB. sugerowałem się również Twoim wyposażeniem z Toto.

Skrzydło prawie skończone, jednak nie mam jak załączyć zdjęć przez ubogi upload, ale jak uda mi się wszystko poskładać postaram się przesłać.

Zamówienie dokonane. Wybrałem pakiet 1800 i 1300, bo przy wybraniu 2200 i 1300 ( w sumie 3500) nie były dostępne opcje wysyłki.

Dziękuję za pomoc i czekam na przesyłkę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przesyłka dotarła, Toto poskładany. W niedziele odbył się lot próbny zakończony urwaniem statecznika poziomego( z powodu błędnego ustawienia środka ciężkości i podmuchu wiatru). Uszkodzenie naprawione.

Po prawidłowym ustawieniu środka ciężkości model bez włączonego silnika leciał prosto kilka metrów. Dzisiaj tez udało się moment polecieć. Zmierzch zakończył loty.

Problem jest inny:

Po podłączeniu wszystkiego serwa funkcjonują bez problemu, jednak w momencie uruchomienia sinika - nie kręci się a z regulatora leci dym... co to może być. Silnik 2409-18 , regulator HK . Proszę o jakieś wskazówki, bo nie wiem czy to silnik czy regulator.

Opublikowano

TOTO

Sprawdzałem dziś silnik i mierząc omomierzem na każdej fazie jest tyle samo. Czy mogę jakoś podłączyć ten silnik do np 5V wpinając pomiędzy 2 fazy jakiś kondensator, aby sprawdzić czy działa? Podejrzewam, że regulator spalił się od wilgoci, bo było lądowanie w śniegu, jednak w przypadku silnika chciałbym być pewny przed podłączeniem do kolejnego regulatora.

Proszę również o informację czy ten silnik : http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6614 i ten regulator: http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6460 to dobry zestaw, ewentualnie jaki mogę zastosować zamiennie do toto. Większość silników które były polecane do modeli dla początkujących jest niedostępnych.

Edit. Poruszałem kablami i urwał się jeden przy łączeniu golda. Nadal pozostaje niepewność czy silnik sprawny. Rozebrałem i dokładnie oglądnąłem czy nie ma gdzieś przerwy i wydaje się ok. Obecnie czekam na wypłatę żeby zamówić kolejny regulator, silnik na zapas i części do delty na przyszłość.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.