Gość slawekmod Opublikowano 11 Maja 2011 Opublikowano 11 Maja 2011 Ok, dziękuję za odpowiedź. Sądziłem, że może być jakiś problem z ładunkiem ogniwa, dobrze, że chodzi tylko o odprowadzanie ciepła (co w sumie w połączeniu z faktem, że aluminium i tak nieciekawie się lutuje może narobić kłopotu). Wiem, że potrzebna jest lutownica większej mocy, szerszy grot o dużej pojemności cieplnej, dobra pasta lutownicza i możliwie jak najkrótsze podgrzewanie styku lutownicą. Jeżeli to jest aluminium to jeszcze lepiej pobiera ciepło od lutownicy. Co mogę powiedzieć odnośnie lutowania aluminium to że ja robiłem to Alumweld-em ale to przy użyciu palnika gazowego i do tego profile aluminiowe. Nie wiem w jakiej temperaturze się topi alumweld ale w Twoim przypadku raczej odpada. Są ponoć pasty lutownicze które pozwalają na bezproblemowe lutowanie Alu jednak z nich nie korzystałem. Słyszałem o pokryciu miejsca lutowania kalafonią i przedrapaniu powierzchni do lutowania w otoczeniu płynnej kalafonii, ma to na celu odcięcie powietrza od lutowanego miejsca i ponoć to działa ale zastrzegam że nie próbowałem.
vowthyn Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Opublikowano 11 Maja 2011 Najskuteczniejszym specyfikiem jest ponoć rosyjski wyrób o nazwie FTKA: ale koszt to około 50 PLN więc na potrzeby jednego pakietu mija się trochę z celem, chociaż podobno doskonale ułatwia lutowanie wszystkiego, więc może warto bo pewnie przyda się nie raz. Tutaj więcej info o lutowaniu alu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1905432&highlight=lutowanie+aluminium&sid=
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.