kondzio104 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Witam. Kupiłem niedawno model Pelikan Focus i gdy tylko wyjdę na następną próbę lotów zawsze kończy się kretem, ostatnio złamanym dziobem. Czy to moja wina (brak umiejętności pilotażu) czy może silnik jest za słaby i trzeba wymienić? Proszę o odpowiedź i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek22 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Cześć ja mam podobny bete 1400 ,ale z silnikiem bezszczotkowym musisz samolot bardzo mocno rzucić prosto przed siebie ,ale nie do góry i lekko podciągnąć sterem wysokości lekko do góry i nie machaj za mocno drążkami no i silnik na maxa pewnie to jest tą przyczyną i czy to jest twój pierwszy samolot jak tak to poćwicz sobie na symulatorze to dużo pomaga :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio104 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Dzięki. Ponoć po "rozbudowaniu" będzie łatwiej ale idę ładować pakiet i jutro próba. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miłosz Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Ejjj!! Czy Ty masz wyważony ten model?! Jeśli nie to on nie poleci poprawnie ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio104 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 niestety instrukcja jest po czesku i nie bardzo wiem jak... tylko proszę o wyrozumienie z modelarstwem odczynienia mam pierwszy raz :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 A czy zwrociłeś, uwagę na kierunek wiatru-jak startujesz zawsze pod wiatr przed wyrzutem modelu daj obroty / sprawdż czy dobrze zamontowałeś śmigielko-czy w dobrym kierunku ma ciag... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio104 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Tak. Wszystko sprawdzam przed startem i rzucam pod wiatr. A śmigło jest dobrze ustawione... samolot wylatuje na 5m ostro w góre a potem spada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Model wytrymowany? Puść go z wyłączonym silnikiem, rzucaj odrobinę w dół - powinien przelecieć prosto kilka metrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio104 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Jutro wezmę go na łąkę koło domu i spróbuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miłosz Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Mam focusa. Jeśli nic nie dodawałeś ołowiu do modelu to będzie on nie wyważony!! Wyważ go tak aby środek cięzkości był nad dźwigarem lub troszkę przed nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio104 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Nie, jestem zielony w temacie modelarstwa i nie potrafię tego zrobić no a bateria podczas lotu może się przemieścić i środek ciężkości się zmieni więc mam zrobić jakieś "zawiasy" na baterię ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcink Opublikowano 24 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Mam taki sam model i na początku również zniszczyłem cały kadłub. Koledzy dobrze piszą o wyważeniu i spokojnym manewrowaniem drążkami jak i o poprawnym wyrzuceniu z ręki. 1. Pakiet zablokuj najlepiej kawałkiem pianki albo styropianu (ewentualnie jak masz to rzep) tak żeby się nie przesuwał. 2. W moim modelu środek ciężkości jest na takiej prostokątnej powierzchni pod skrzydłem, jak zajrzysz to zobaczysz o co chodzi. Wyważaj samym pakietem z wcześniej wspomnianą blokadą. 3. Jak wyrzucasz model to nie dawaj drążka wysokości od razu na maksa tylko pozwól się rozpędzić i czasem nawet lekko opaść modelowi i dopiero delikatnie do góry. Wiem coś o tym bo 2 dni walczyłem Aha i gaz na maksa przy standardowym silniku. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio104 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Dzięki. Dziś będę próbował cokolwiek zdziałać. Tylko mam problem z wyważeniem wiem już że środkiem ciężkości ma być miejsce obok dźwigara... tylko jak to sprawdzić ? :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcink Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Dzięki. Dziś będę próbował cokolwiek zdziałać. Tylko mam problem z wyważeniem wiem już że środkiem ciężkości ma być miejsce obok dźwigara... tylko jak to sprawdzić ? :oops: Znajdź jakiś kawałek deski i wbij dwa gwoździe z dużymi łepkami albo 2 wkręty jakieś długie tak żeby model mógł sobie swobodnie leżeć podparty na takiej "wyważarce". Deskę ułóż wzdłuż skrzydła a punkty podparcia (gwozdźie/wkręty) zamontuj w desce tak aby były po obu stronach kadłuba. Zamiast deski możesz użyć czegokolwiek co pozwoli Ci ustawić samolot na odpowiednich punktach podparcia pod skrzydłami. Podpieraj dokładnie na linii środka ciężkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio104 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Ok idę wbijać gwoździe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio104 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Właśnie wyważyłem model. Jutro powinien przyjść klej do EPP to skleję dziób i tym razem zgodnie z waszymi wskazówkami ide "latać" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcink Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Jeszcze jedna uwaga: zauważyłem że mój model lubi być ciutkę przeważony na dziób przy zastosowaniu opisanego miejsca środka ciężkości. Ważna sprawa to wyważyć model przed samym lataniem bo jak dodasz kleju to się wszystko zmieni. Wyważaj model w całym wyposażeniu jak do lotu, czyli pokrywka od kabiny też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio104 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Ok. Dziś jest tylko wstępnie wyważony w takim razie. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 kondzio104, ja ze swojego doświadczenia z Focusem mogę Ci tylko tyle powiedzieć że latanie nim bez lotek to porażka, jakbym nie wyważał to i tak latał gdzie chciał. Tylko dlatego że miałem za sobą już kilka oblatanych modeli to Focus wyszedł cało z latania. Z tego co piszesz to u Ciebie dochodzi do klasycznego przeciągnięcia, tak jak radzili koledzy nie próbuj lecieć od razu do góry, rozpędź model poziomo i dopiero wtedy rozpocznij wznoszenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio104 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Ok. Jutro będę kleił i zobaczę jak to wyjdzie. Oglądając model właśnie zastanowił mnie system lotek. W wielu modelach zastosowano koło, a tu trzeba kupić 2 serwomechanizmy. To jest mój pierwszy model i zastanawiam się czy lotki w pewnym sensie nie będą przeszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.