Skocz do zawartości

Do użytkowników Exela 2000 – obawy z oblotem.

Pitstrel

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Exel oblatany przez przypadek. Próba kołowania oraz zdolności manewrowych na ziemi zakończyła się oblotem. Tak jak pisali koledzy, model lata sam. Pozdrawiam Brać Modelarską :jupi: :jupi: :jupi:

Opublikowano

Gratuluję i tyle lądowań co startów życzę :) Sam powoli już zaczynam czuć niedosyt, ostatnio latam nim praktycznie codziennie coraz bardziej szalejąc... nie wyczyniam akrobacji ale latam jak to by ładnie powiedzieć - nisko i szybko ;) powoli przymierzam się do jakiegoś mocniejszego trenerka pozwalającego na agresywniejsze latanie.

Opublikowano

Mój Exel ma tendencje do przewracania się na boki. Czy koledzy rozginali golenie, jeśli tak to na jaki wymiar. Nadmieniam, że łączka jest dość równa. Pozdrawiam :crazy:

Opublikowano

Mój się nie przewraca, ani przy kołowaniu ani też starcie czy lądowaniu a boisko z jakiego startujemy nie należy do szczególnie równych. Rozstaw między tylnymi kołami to 37cm. Może ta łączka jednak nie taka równa ;)

Inna sprawa czy jako przewracanie traktujesz telepanie się na boki w podskokach na nierównościach czy sytuacje, że model skrzydłami opiera się o trawę?

Opublikowano

Ja latałem bardzo podobnym trenerkiem - Tiger Trainer 40.

Miałem w nim zamontowane koła 70mm i bez problemu startował z naszej łączki a do równych ona nie należy. Trochę korekt przy starcie i model ładnie idzie w górę.

Tej wielkości modelem ja bym się nie odważył startować z ręki.

Tego typu trenerki latają "same". A lądowanie to już bajka. Mi dwa razy zgasł silnik wysoko w powietrzu i bez problemu sprowadziłem go na ziemię (to też był mój pierwszy spaliniak RC)

Ja najczesciej startuje nim z reki i idzie jak przecinak :) pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Pozwolę sobie odświeżyć wątek w kwestii tego przewracania się excela, pisałem że u mnie nic takiego się nie dzieje i to prawda. Dopiero od tygodnia wykazywać taką tendencję kiedy po awaryjnym lądowaniu na trawce z zauważalnymi muldami poluzowało się mocowanie przedniej goleni tak, że teraz majta się tak po 1-2cm lewo prawo - model faktycznie zaczął się przewracać nawet przy delikatnym skręcie.

Więc jeżeli ktoś będzie miał taki przypadek na początek radzę sprawdzić czy przednia goleń siedzi sztywno i pewnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.