fidel Opublikowano 18 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Witam, Jakim sygnałem mogę operować takim regulatorem? Z tego co mi się udało znaleść to: okres = 20ms czyli f=50Hz impulsy 1ms do 2ms, (1,5ms to zero) Coś takiego daje niby odbiornik futaby, więc powinno to zadziałać z tym reglem, Pytanie czy to zadziała? czy można zwiększyć częstotliwość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 18 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Dowolnie jakim odbiornikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fidel Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 chce sterować regulatorem z arma sygnałem PWM, przechodzę z 3.3 na 5V przez układ na tranzystorkach BC817. Chcę wiedzieć czy taka charakterystyka może być, nie chce spalić regulatora od razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1707 Opublikowano 22 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 Tak, impulsy o długości 1..2ms i okresie 20ms są OK. Prawie na pewno nie musisz robić podwyższania do 5V. Regulator będzie widział też 3.3V. Dlaczego uważasz, że jest tak głupi by spalić się "od razu" nawet jeżeli wyślesz mu coś dziwnego? Przecież po drodze jest tam procesor który mierzy, filtruje i analizuje impulsy wejściowe. Zakłócenia takie jak brak impulsów PPM, zbyt długie lub zbyt częste to normalka w torze radiowym. Od tej strony raczej regulator zepsuć jest trudno. Co najwyżej wejdzie w tryb programowania lub uzna, że nie jest do odbiornika podłączony i "zwiśnie" ale to wszystko masz w instrukcji odpowiedniej dla danego typu regla. Jaki jest cel zwiększenia częstotliwości PPM? Skrócenie czasu reakcji? Edit: dopisałem pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fidel Opublikowano 23 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2011 Dzieki za odpowiedz. Uruchomiłem na impulsach 1-2ms z okresem 20ms. Napięcie podniosłem do 5V. Masz racje, ma kilka zmyślnych zabezpieczeń. Zwiększyć częstotliwość chciałem w celu zmniejszenia czasu reakcji. Będę robił testy dzisiaj. Z okresem 4ms też działa, ważna jest długość impulsu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.