sionziom Opublikowano 3 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Zamierzam budować samolot na wzór c-160 Transall. Planowana rozpiętość to ok. 1,5 ; 1,6 m. Chcę aby latał dość realnie i wolno oraz miał dużą siłę nośną bo zamierzam przewozić i zrzucać różne rzeczy. Będzie on posiadał klapy. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszmen Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Ja do takiego udźwigowca zrobiłbym płat na Wortmannie FX63-137. Cz max tego profilu bez klap wyjdzie ok 1.7 dla Clarka Y masz 1.2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszmen Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Czy przerost formy nad treścią? Nie wiem... Skoro zależy mu na udźwigu, myślę że warto rozwżyc zastosowanie Wortmanna. Nie będzie musiał stosować klap, które przy małych Re i Clarku Y mogą działać różnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi