Skocz do zawartości

Bagnet do makiety szybowca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Do skrzydeł do makiety ASW19 4,4m potrzebuję stalowy baget okrągły 14mm i rurkę mosiężną o takiej wewnętrznej średnicy.

Zamówiłem taki komplet w Niemczech (www.lipoly.de) ponad miesiąc temu ale sklep tłumaczy się że czeka na dostawę od Aeronauta :(.

Ma ktoś pomysł gdzie w Polsce dostanę pręt 14mm ze stali sprężynowej?

Pozdr

Tomek

Opublikowano

Hmmm a nie lepiej np kupir rurke z aluminium a do srodka wpakowac prety z włokna szklanego oraz prety weglowe, pozniej zalewasz to zywica i masz pozadny bagnet. Miałem tak w 2 modelach i spisywało sie swietnie :D

Opublikowano

Pomysł z aluminium z węglem i szkłem zalanym żywicą już słyszałem.

Jest to prawdopodobnie dobra opcja jeśli nie dostanę stali.

Dzięki za link powyżej, zobaczę jutro czy rozmawiają o detalu.

Opublikowano

IMO pomysł nie jest dobry przy takiej rozpietości modelu, jeżeli juz szukasz to proponuję abyś zadzwonił np. do Grzegorza z Nastika lub Leszka z Model Partnera i popytał o taki pręt.

Panowie mają kontakt z producentami makiet szybowców z Czech, więc moga pomóc ci załatwić bagnet z pręta fi 12 lub 14 mm. A jak bedziesz miał pręt to szufladę możesz zrobić samemu z laminatu.

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Proponuję zobaczyć i złożyć hybrydę w www.modelemax.pl np węglowy pręt 12 i rurka duralowa 14*1 lub rurka węglowa 12/8 i rurka duralowa 14*1. Ewentualnie można wykonać alternatywną wersję o przekroju kwadratowym lub prostokątnym oklejając styrodurowy wzornik rowingiem węglowym i tkaniną i następnie wyszlifować do właściwych przekrojów ...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Skoro znalazłeś to nie zaproponuję ci spacerku do dowolnego serwisu kos spalinowych i wybrania ze złomu bardzo solidnego duraluminium czegokolwiek typu rura grubościenna.Znakomite i lekkie. I na pewno już ominie cię przyjemność wstawienia paska sklejki 3-5 mm w środek na sztorc. Cena w moim wypadku wyniosła puszkę Żywca.

Nie zaproponuję także wizyty u dowolnego mechanika samochodowego z pytaniem o trzpień ze zużytego amortyzatora.Owszem będzie to powierzchniowo utwardzane szpejo o fi w okolicach 11-12 mm i wytrzymałości aż nadto wystarczającej ale ty już masz to czego szukasz. Przykro mi, że niezdążyłem.

Ale rurkę z papieru lub rękawa szklanego jako kuciapkę (pochwę) mógłbyś zrobić za 1,00 zł.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.