Michal G Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 W wolnym czasie zacząłem kreślić projekt modelu który „za mną chodzi” już od jakiegoś czasu - jest tak brzydki, że aż ładny:) Mowa go „Big Stik” produkcji hobbico. Istnieją dwie wersje tego modelu .40 - o rozpiętości 1500mm i trochę większy brat .60 ~ ok. 1700mm. Przydało by się coś mniejszego… Poniżej prezentuję „siostrę” big stik’a dostosowana do silniczka .10 o rozpiętości 920mm. Na razie tylko wizualizacja 3d, niebawem będzie wycięty - jeśli Koledzy są zainteresowani tematem, będę podrzucał fotki z budowy. Jednocześnie proszę o sugestie, pomysły, uwagi, pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 "Na oko" dałeś całkiem spory wznios, te modele praktycznie tego nie potrzebują - symetryczny profil i spore lotki powodują że całkiem sporo "potrafią". Zastanów się czy nie chciałbyś dodać "greatplane'owego" smaczka w postaci "falbanek" na spływie lotek i SW. Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr22 Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Czy można wiedzieć skąd zdobywałeś plany ? Chętnie zbudowałbym taki model , ale raczej w wersji elektrycznej ( chociaż mój OS się kurzy ) . PS: Co to za program do wizualizacji 3d ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Wznios jest spory – na płacie wynosi 3˚ Plany są mojego autorstwa, wzorowałem się na BigStik. Daję fotkę do oryginału. Projekt nie jest w 100% zgodny z oryginałem, główne rozmiary modelu podane przez producenta przeskalowałem. Cały projekt łącznie z wizualizacją wykonany w MegaCad. W weekend dokreśliłem jeszcze podwozie, oraz wyciąłem pierwsze elementy (w sumie prawie wszystko, pozostała jeszcze balsa do kesonu oraz na stateczniki) Może w tym tygodniu zacznę budowę prototypu. Kilka fotek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys-92 Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 gdzie mozna taki zestaw kupic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Puzle wycięte na cały model: [/url] W ciągu tygodnia poskładałem puzelki (na razie na sucho bez kleju), model prezentuje się tak: Jak na razie jeden błąd (wynika z przesuwania rysunku w CAD’zie): oczywiście drugi boczek - już jest Po weekendzie wstawie fotki z montażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 jak dla mnie kolega grubo go przeprojektował skoro to ma być niewielki model to za dużo sosny i sklejki a w środku ta potrójna czy nawet poczwórna wręga to zdecydowana przesada - nie wiem jak w mega cadzie ale w innych programach definiuje się materiał i podaje on wagę - tutaj waga wyjdzie spora i zamiast slow flyera wyjdzie mega szybki trenerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Sosny nie ma, sklejka lipowo balsowa, balska, sklejka lotnicza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 co do sosny to akurat była by wskazana np. na dźwigary więc to nie tak z tą sosną tylko trzeba wiedziec gdzie i jak ją stosować, nadal podtrzymuję że ta podtrójna, poczwórna to zdecudowana przesada. - powiedz który kolor na wizualizacji odpowiadają jakiemu materiałowi a też musisz wiedzieć ze sklejka lotnicza jest bardzo cięzka (cięższa od sosny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 j. zielony – sklejka lipowo balsowa 2,5 (Pewnie Kolega stwierdzi, że ona ma 3mm i musiał bym o tym wiedzieć ) fiolet – sklejka lot. 2,5mm brąz - sklejka gosp. 4mm niebieski – sklejka gosp. 3mm czerwony – balsa 5mm pomarańczowy – balsa 1mm Akurat nie wydaje mi się aby sosna do 420mm płata była wskazana przy takiej konstrukcji – konstrukcja płata i tak będzie sztywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 powiem tyle grubosc sklejki ktora projektowałes nie ma znaczenia czy to jest 2.5 czy 3 bo to nie o to chodzi. Ale wg mnie samolot jest troche nie tak skonstruowany - ogon (mniej więcej pod spływem skrzydła) jest złaczony za pomocą "czopów" do reszty kadłuba - przydała by się jakas podłuznica przez długość całego kadłuba bo tak to jest trochę wątłe połączenie, nadal twierdzę że ta gruba wręga niczego nie wnosi, żebra ze sklejki trochę przesada dałbym samą balsę, sklejka gospodarcza 4 mm to dość dużo i do tego nie jest to zbyt fajny materiał - mam lekka awersję. Jeśli uważasz że jest dobrze OK rób tak ja bym zrobił to inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Jak zobaczyłem kadłub to byłem przekonany że to będzie fajny dolnopłat ale jak zobaczyłem całość to przestał mi się podobać no brzydki strasznie, ale puzzle fajne :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Po miesięcznej przerwie podsyłam fotki z kolejnych etapów budowy. Problem pojawił się z ręcznym wygięciem sprężyny przedniej goleni podwozia – ale został łatwo rozwiązany - giętarką (de facto wystarczyła na 4 gięcia… ale warto było) Model złożony, gotowy do oklejania Zmianie uległy końcówki skrzydeł (a raczej ulegną ) wykonane będą z laminatu forma gotowa I niebawem zakończenie prac… jeszcze tylko lotki i stery do oklejenia… i powstaje kolejny maluszek - Może wrzucę projekty i realizację na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Bardzo staranne wykonanie, a wręgi faktycznie troszkę pancerne ale może to lepiej(: przecież to spalina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal G Opublikowano 26 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 Model jest już w 99% ukończony – wszystko podłączone, ustawione – pozostają końcówki skrzydeł oraz dotarcie silnika… Jedna końcówka jest już prawie gotowa - pozostaje jeszcze jedna. No i zostało docieranie silnika… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi