Adam_Max Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Karty nie potrzebujesz bo większość ESC ma możliwość programowania za pomocą aparatury, no chyba że wziąłeś najtańszy jaki był, to wtedy nie ma w nim nawet co ustawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel_B Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 No aż tak taniego regla nie brałem aczkolwiek trzeba będzie się w przyszłości zaopatrzyć w kartę programowania. Wczoraj trafiłem na filmik, gość podłączył do naszego Bixlera gyro, do jak sam mówi ustabilizowania modelu na wietrze, brzmi ciekawie ...., szczególnie że nasz model ma u mnie robić za nosiciela kamery, a i pogoda na Warmii jest głównie do d... Tak się składa, że mam pod ręką gyro FUTABY z czasów zabawy w śmigłowce i kombinuję jak by je tu podpiąć pod odbiornik Turnigy, a tym samym jak ustawić aparaturę ? Koledzy mają jakieś doświadczenie w tym temacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Co do Gyro nie mam akurat wiedzy. Aczkolwiek do Bety przydaje się bardzo Hamulec na silniku, więc możesz go włączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vintersky Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Z ciekawości się podpytam - dlaczego hamulec jest potrzebny? O ile dobrze mi się wydaje lepiej latać na wyłączonym (zakładając że planujemy szybowanie) aby zmniejszyć opory). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Kręcące się śmigło wytwarza większe opory niż stojące w miejscu, dlatego stosuje się hamulec na silniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Owszem , śmiglo stawia opory. Ja tam lubiałem/lubie szybkie przeloty, a gdy śmigło się kręci to nie słychać tego "szuuuuuuu" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHAL_1100 Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Tak, bez tego "szuuuuuuuu" to nie ma zabawy. Dzisiaj po raz kolejny oblatałem Betę i z czystym sumieniem mogę polecić ją zupełnemu laikowi. Dzięki niej nauczyłem się: używać jednocześnie lotek i steru kierunku, odpowiednio reagować na zachowania modelu, lądować tam gdzie chcę (mniej więcej). Przed zakupem wstrzymywały mnie (wg mnie) fatalne naklejki - zarówno kolorystyka, jak i ich naniesienie. No i zmieniłem całość. Poniżej kilka zdjęć z dzisiejszego oblotu na Zamczysku. Niestety jaka pogoda taki fotograf (mam nadzieję, że tego nie przeczyta). Wyposażenie: Silnik i śmigło: zestawowe Serwa: 4 x Tower Pro SG91 Regulator: RAY 25 Pakiet: KOKAM 2000 mAh (wystarcza na 50 minut lotów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 A jeżeli chcesz aby model pokazał więcej pazurka, to zmień śmigło 6x5/ 6x5.5 APC, to wtedy zobaczysz co ten model potrafi :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHAL_1100 Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Tak, o śmigle już mnie informowałeś. Zbieram się do większych zakupów, no ale to jeszcze chwilę. A jak twój Bixler? Na PW pisałeś, że cieszysz się nim od dwóch tygodni, udana kopia? Słabe punkty z pierwszych edycji Bety zostały poprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 A mój bixler bardzo dobrze znosi moje "marudzenia" To jest to co oczekiwałem od modelu Ale zauważyłem że jednego nie poprawili, rurka węglowa... Nadal słomka do picia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHAL_1100 Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Myślę, że co do rurki to chyba nie jest, aż tak źle. Ja latam na zestawowej i na szczęście nic się nie dzieje - choć czasem skrzydła dość niebezpiecznie się wyginają. Z tego co zauważyłem stockowa rurka jest bardziej elastyczna niż te które kupiłem w sklepach. A co do tytułu to już czas go zmienić - konkurencja nie śpi. Uważam, że cena: za kita - 189,90 zł, a za wersję z silnikiem 239,90 jest do przyjęcia. Charakterystyka: Rozpiętość skrzydeł: 1400 mm Długość kadłuba: 925 mm Masa startowa: 650 g Przyblizony czas lotu: ok. 15-30 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erapin Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Żeby nie robić śmietnika, dołączam się do tematu. Ostatnio podczas lotów silnik zaczął dziwnie pracować. Wydawał inny dźwięk. Zlekceważyłem to, bo nie wpływało to na jego wydajność. Dziś po 30min locie, w powietrzu nagle taki całkowicie inny dźwięk, jakby coś ocierało. Szybkie lądowanie i okazało się, że silnik się "odkręcił" i są straszne luzy. Można go ruszać o cm w jedną i drugą stronę. Pytanie jak go znów usztywnić, przykręcić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHAL_1100 Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 2 cm luzu? To praktycznie więcej niż wynoszą dwie grubości ścianek wieżyczki silnika :shock:. Poluzował się sam silnik, czy całość (dystanse z tworzywa, lub sklejki). Mówimy oczywiście o Becie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erapin Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Tak, o becie. No może przesadziłem, że 2 cm. Ale mozna go ruszać, nie jest sztywny. Rusza sie cały silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHAL_1100 Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Musisz usztywnić silnik. Najlepiej w jak najprostszy i w jak najmniej inwazyjny, ale pewny sposób. Mam nadzieję, że posiadasz kilka skrawków EPP, styroduru, lub podobnego tworzywa? - jeśli nie, to zdobądź. Ustaw silnik tak, jak pamiętasz jego prawidłowe ułożenie (wg mnie skłon - zgodnie z osią wieży, wykłon - patrząc od strony ogona - około 3 stopnie w prawo - zgodnie z ruchem wskazówek zegara - biorąc kadłub jako oś obrotu). Zabezpiecz (bez kleju) i zobacz jak zachowuje się model. Jeśli ma "fochy" dopracuj lub poszukaj innej przyczyny, jeśli zachowuje się normalnie zalej CA i w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtassModelarz Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Panie Michale,na jakiej stronce jest ten pioneer za cenę z silnikiem którą Pan wyżej podał.Ja gdzie patrze to wersja artf 309zl wersja rtf najtansza 498. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHAL_1100 Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Panie Michale Przez dłuższą chwilę zastanawiałem się czy to chodzi o mnie. Nie przesadzajmy z tym Panem :wink: Nie pisałem o wersjach ARF, ale o KIT-ach. Wersja z silnikiem (bez serw) jest tutaj. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=17175 Przy okazji podaj mi proszę stronę, skąd wziąłeś ceny swoich zestawów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtassModelarz Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 napisalem w google pioneer rc i chwilke poszukalem.za cene ktora podalem wyzej jest ten model na abc-rc.pl, z tym,ze cena arf 319 ale w innym sklepie za tyle jest a co inni sadza,warto ten model kupic za 309zl bez nadajnika,ladowarki i takich tam pierdolek? przepraszam za brak polskich znakow,pisze z telefonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Eh... no tak 13 lat... Ale mniejsza. Zestaw Kit - Obejmujący PUSTY Model! z silnikiem 270zl~ Zestaw RTF Obejmujący Model, serwa, regulator, silnik. 360zł~ Zestaw ARTF Obejmujący Model, serwa, regulator, silnik, odbiornik i nadajnik, pakiet, ladowarkę 550zl~ Jeżeli ktoś czyta ten post, to niech lepiej kupi KIT ,serwa hxt900 (9g) regulator 30A , pakiet 3s 2200 (oryginalnie 1300, ale trzeba z kadłuba wybebeszyć z przodu ciężarek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 W tym wątku (Tuż przed zakupem Bety 1400.) podałem linki do modelu PIONEER, czyli Beta v1 w z nowymi naklejkami :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi