Skocz do zawartości

Uwaga !!


Malker

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę tak dla przypomnienia bo raczej każdy już o tym słyszał.

 

Jak wiecie, kilkanascie/dziesiąt lat temu do Polski trafiła roślina przypominająca Barszcz Zwyczajny. Jej "zła" odmiana to Barszcz Sosnowskiego powstała w wyniku eksperymentów, początkowo badania nad nią były przeprowadzane we Wrocławiu - tak wygląda:

 

Dołączona grafika

Została sprowadzona z Kaukazu jako "lepszy" pokarm dla bydła jednak bydło na tym ucierpiało, okazało się, że parzy układ pokarmowy i wymiona.

 

Roślina jest bardzo niebezpieczna, rany goją się potwornie długo, są bardzo bolesne i w większości przypadków zostają blizny.

 

Przykładowe poparzenie tą rośliną:

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Z tego co wyczytałem w sieci i od osób poparzonych to parzy sok z rośliny. Rozprzestrzenia się bardzo szybko, na górze ma bardzo dużą ilość nasion, jesienią one zaczynają odpadać i się rozsiewać.

 

 

Aha, jeszcze jeśli ktoś napisze, że miał fizyczną styczność z tą rośliną i nic mu nie było to na 99% nie dotykał właśnie tego konkretnego gatunku lub sok był słaby, im mocniej roślina wystawiona na działanie słońca tym mocniejszy ma sok

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.