Gość Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Jak się ugnie to wywalisz plastikowy rdzeń ze stalowym drutem i albo wrzucisz tam drut sprężysty (ja czesem stosowałem drut od migomatu) albo kupisz pręt węglowy o ciut mniejszej średnicy niż pancerz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nebeb Opublikowano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Od migomatu ??, jak sprawdzić czy zegnie się ten bowden ?? Nie wie jak mocne siły mogą działać na stery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Jak zrobisz model i porobisz napędy sterów to wtedy zadaj to pytanie. Wymiana bowdena na drut czy pręt węglowy to prosta sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nebeb Opublikowano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 http://modelmaking.pl/ires/oferta/2/16/134/ co oznacza: pręt stalowy sprężysty ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Jak się ugnie to wywalisz plastikowy rdzeń ze stalowym drutem i albo wrzucisz tam drut sprężysty (ja czesem stosowałem drut od migomatu) albo kupisz pręt węglowy o ciut mniejszej średnicy niż pancerz. Dobrze mówisz Sławek, tylko jeśli pancerz jest gdzieś po drodze wywinięty (zagina się) to pręt będzie stawiał spore opory, tym bardziej węglowy. Najbardziej bym się martwił właśnie tym odcinkiem poza kadłubem, 15cm to kawał bowdena :wink: Faktycznie, nie ma co teraz dywagować. Żeby to zmienić musiałbyś wyciągać bowden co pewnie wiązałoby się z cięciem kadłuba więc zostaw teraz tak jak jest a jeśli po oklejeniu i montażu napędów okaże się zbyt wiotko to będziemy myśleć, zawsze można nałożyć na wystającą część kawałek pancerza i podeprzeć go na skośnej listwie do kadłuba - z resztą już teraz możesz to wykonać i będziesz mógł spać spokojnie. W kadłubie jeśli są wręgi i przez nie przechodzi to będzie ok. co oznacza: pręt stalowy sprężysty ?? Nie mniej ni więcej właśnie to, że jest sprężysty, nadaje się do wykonania popychaczy, podwozia i jeszcze wielu innych rzeczy. (chodzi o to, że w przeciwieństwie do miękkiego drutu stalowego zachowuje on wygięty kształt, trudno jest go odkształcić trwale) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nebeb Opublikowano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Myślałem też o tym że jeżeli okaże się że bowden będzie się wyginał to w miejscu w którym on się nie "chowa" w pancerzyku (większa część z 15cm) wezmę wzmocnie tkanina szklaną, oczywiście tak aby do ładnie wyglądało Co wy na to ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Mniej pracy będzie gdy podeprzesz go zakładając pancerz i podpierając listwą do kadłuba, będzie pewnie i estetycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nebeb Opublikowano 16 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Ok, dzięki za pomoc, ale myślę że Bowden da radę, bo w trenerko nie działają jakieś wygórowane siły i nie jest on do kręcenia akrobacji :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi