mateusz_mateusz Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Witam. Bardzo spodobał mi się samolot KATANA. Jaką wielkość musiałaby ona mieć, aby silnik OS 15 sobie z nią poradził? Proszę o odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Chcesz budować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Tak, napatrzyłem się na pana modele i bardzo mnie to skusiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Jaką moc ma ten silnik tak na marginesie pytając? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 OS. Max 15 LA - Charakterystyka : * Pojemność: .15 (2,5 cm3) * Zakres obr./min.: 2,500 - 18,000 * Moc: 0,41 KM przy 17,000 obr/min. * Waga: 138g * Tłumik i świeca żarowa w zestawie. * Rekomendowane śmigła: 7x5, 7x6, 8x4, 8x5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 No to masz max 1,2kg ciągu (tak około) ale to na max obrotach. Waga 140g plus serwo gazu , zbiornik , łoże, twardsze śmigło niż w elektrykach, pewnie wyjdzie ze 350g- napęd z paliwem . Zrobisz model około 1-1,2m rozpiętości i z tą mocą zapomnij o 3D. Dodatkowo w Katanie trzeba zmienić profil bo ten co jest jest dobry ale w teorii. Nie to że Cię zniechęcam ale albo zmienisz to i owo w konstrukcji albo przeżyjesz rozczarowanie. Ten model nie lata dobrze jak waży więcej niż 1kg przy 110cm rozpiętości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Ale mnie interesowałaby rozpiętość około 80 cm. Czy samolot będzie latał z takimi rozmiarami? Ile ważyły pana Katany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Ten silnik z tłumikiem i świecą waży 177g. Śmigło 8x4 to jakieś 6g dodatkowo. Moim zdaniem ciężko będzie uzyskać z niego ciąg powyżej 0,9kg. Czyli model do 3D powinien ważyć nie więcej jak 800g. Przy rozpiętości 800mm jest to realne ale nie takie łatwe do uzyskania przy napędzie spalinowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Jednak ja nie chcę wykorzystywac tego modelu do akrobacji 3D. Chciałbym nim normalnie polatać. Poza tym moje umiejętności w sterowaniu nie są jeszcze zbyt duże. Czy widział ktoś plany KATANY w formacie DXF, albo dwg?? Wrzuciłbym je na ploterek. Proszę o odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 http://www.rc.nareks.cz/download.htm Chyba mam te plany. W jakiej skali są one wykonane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Mam formatki katany ale 1120mm. Nie mam czasu ich przerabiać na 800mm. Wg przy 800mm model będzie latał jak przecinak bo wyjdzie duże obciążenie powierzchni małych skrzydełek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Wg przy 800mm model będzie latał jak przecinak Przepraszam, ale co to znaczy . Dobrze czy źle?? Poprosiłbym te formtki KATANA 1120, przeskaluję je w cadzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nebeb Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 źle że będzie latał jak przecinak, powinien latać jak akrobat 3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aeron1 Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Jeżeli masz ten silnik to kup EXTRIMA wykonaj go lekko i będziesz miał świetny model do polatania http://pl.youtube.com/watch?v=LVdDdOSm5gM lub zrób 400 setkę http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=296 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Lata temu miałem takie coś: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=7012 OS Max 0.10, śmigło APC 7*4, 3 serwa 19g, zbiornik 100ml, pakiet 4*AA, budowa 2-3 wieczory. Latało jak szatan - moja pierwsza spalinka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 eXtrim lata z OS 15LA cudownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 EXTRIM fajny, EDGE też fajny. Jaki jeszcze samolot polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Co nikt nie pomoże? To co?? Nie musi to być akrobat. Tylko coś ładnego taniego fajnego do polatania. Może być skomplikowane, laserek da sobie radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nebeb Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Piękny trenerek górnopłat Piper J3 czy jakiś inny ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_mateusz Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Fajny, ale on jest ppdobny do wicherka, jego już mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi