amtb Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Jestem w posiadaniu silnika Enya SS25 model sprzed kilku może kilkunasty lat, aluminiowy korpus. Jak wszedłem w jego posiadanie zastanawiałem się czy go nie rozebrać na elementy i złożyć od nowa. Ktoś na forum polecił bym go oczyścił i próbował odpalić i udało się, silnik pracuje super. Niestety problem jest, że silnik gaśnie po ok 30-40 sek pracy. Świecę założyłem nową "ciepłą", paliwo jest 10% nitro wydaje się że powinno być ok a nie jest. Zauważyłem, że jak chcę go odpalić i zatykając palcem gardziel wlotu powietrza chcę spowodować zassanie paliwa ono wcale chętnie nie leci. Słychać za to syczenie. Podejrzewam, że iglica jest nieszczelna. Nie jestem fachowcem ale jeśli jest ktoś w stanie mi pomóc będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Jak jest coś nie szczelne to sprawdź to dokładnie i uszczelnij jak się da typu połączenie gaźnik karter, iglica itd. Dodatkowo sprawdź czy układ paliwowo jest drożny. Po tym wszystkim odpal silnik otwórz przepustnice na max i wyreguluj mieszankę(bardzo możliwe ze silnik się w tej chwili zalewa). Może też być winna świeca, ja tak miałem, świeca niby była gorąca ale silnik gasł... Kupiłem siwece gorącą innej firmy i problem znikł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GOGO Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Wyczyść go dobrze i uszczelnij a żeby zassał paliwo to zatkaj wydech ja tak robie i działa iglicę odkręć na 2,5 obrotu po odpaleniu gaz na maxa i regulujesz najwyższe możliwe obroty i cofasz o 1/4 obrotu powinno być dobrze wtedy regulujesz wolne obroty tak żeby przy dodawaniu gazu na maxa silnik się nie dławił a reszta to już twoje doświadczenie. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi