false Opublikowano 23 Lipca 2011 Opublikowano 23 Lipca 2011 Samolot ten zawsze mi się podobał, a ostatnio przeglądając RCGroups trafiłem temat z modelem. 3 sekundy zastanawiania się i decyzja zapadła. Model całkowicie z balsy/sklejki, zarówno kadłub jak i skrzydła będą obklejone w całości balsą 1,5mm. Wręgi wycięte ze sklejki 'owocówki', taka była pod ręką. Ogólnie budowa z materiałów które gdzieś tam wynajduje u siebie, wszystko jak najtańszym kosztem. Rozpiętość to jakieś 127cm, do napędu poszukam czegoś z przedziału 120-180W, z ok. 1400kV i śmigłami 7 lub 8 cali. Jako zasilanie pakiety 3s 2200mAh, które mam do quadrocoptera. Tak wygląda zbudowany przez jednego z użytkowników RCGroups: A tu moje skromne postępy:
RobertK Opublikowano 23 Lipca 2011 Opublikowano 23 Lipca 2011 DH 88 ma w sobie cos co przyciąga. Ja od dawna chcę go zbudować...W tej skali jest niestety niewielki ,tak czy inaczej będę obserwował Twoje poczynania.
false Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Kadłub powoli zaczyna nabierać krągłości. Jak na razie to co widać + obklejone palce No i dorobiłem półkę na wyposażenie: EDIT: Widzę że zainteresowanie proporcjonalne do tempa prac Przód kadłuba obklejony balsą: I zaszpachlowany, gotowy do szlifowania:
false Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2011 W całości opieram się na tym temacie.
daan Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Będę śledził temacik. Ładnie to wychodzi, trochę jest szlifowania ale już widać, że będzie dobrze wyprofilowany. Kiedyś robiłem z balsy lotki z trójkątnego profila i wiem ile trzeba siły włożyć w szlifowanie, a kadłub robiony w taki sposób to juz jest wyczyn nie byle jaki(: Dobrze że umieściłeś linka, to jest ogólnie bardzo ciekawa konstrukcja no i ten zdublowany napęd. Powodzenia, pzdr.
false Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Przód już wyszlifowany. Widać jeszcze trochę łączenia kawałków balsy, ale w dotyku jest całkiem gładkie i nie kanciaste. Na 2 zdjęciu już praktycznie gotowy czubek z balsy. Teraz pora na stateczniki. Jak widać na pierwszych zdjęciach poziomy już sklejony, właśnie tworzy się pionowy.
Rekomendowane odpowiedzi