spiderok Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 wie ktoś czy da sie połączyć aurore z naprzykład laserem 4 ? ponoć w takim kabelku idą tylko 2 przewody ale czy te 2 radia zagrają ze sobą jak zrobie taki kabel. bo kupić niestety nigzie sie nie da. chyba ze ktos wie gdzie też prosze o info pozdrawiam
Air Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 wie ktoś czy da sie połączyć aurore z naprzykład laserem 4 ? ponoć w takim kabelku idą tylko 2 przewody ale czy te 2 radia zagrają ze sobą jak zrobie taki kabel. bo kupić niestety nigzie sie nie da. chyba ze ktos wie gdzie też prosze o info pozdrawiam Hitec na swojej stronie pisze, że nie można użyć zwykłego kabla stereo, bo w przypadku tej aparatury powinien on być z przeplotem. Zobacz w FAQ Aurory 9 na stronie hitecrcd.com. Swoją drogą ostatnio był wątek na ten temat: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=42700
spiderok Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2011 ostatni watek dotyczyl czego innego i nie był zbytnio pomocny. a nie jestem za mocny z angielskiego dlatego jak byś mógł podpowiedziec z tym kablem dokładnie co i jak. i najwazniesze czy aurora z np. laserem 4 sie połączą i bedą odpowiednio działać bo słyszałem ze moze to nie zadziałać
Air Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Będzie działać, ale zwykłym kablem stereo ich nie połączysz (musi być z przeplotem) - to jest info ze strony producenta. "Q. What radios are trainer compatible with the Aurora? A. Any Hitec radio Q. What cord do I need? A. Hitec provide two training lead accessory packs: #58320 TRAINER CABLE (between 6 cell transmitter battery systems) [Do Not Attempt to substitute/use a standard stereo cable as the Hitec cable plugs are cross wired] #58321 TRAINER CABLE FULL PACKAGE (#58320 + Slave DIN + Master DIN) - For use between a 6 cell transmitter battery system and 8 cell transmitter battery system. (NB: All 8 cell type TX used as a Slave, must have own power supply, i.e. a battery pack installed, refer instructions.)" Jeśli wiesz jak zrobić taki kabel - to będą te nadajniki ze sobą działać.
spiderok Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2011 z przeplotem hmmm jesli dobrze rozumiem "przeplot" czyli z jednej strony kabel jest normalnie a z drógiej strony zamieniony biegunami ? już wiem jakie bedzie drugie radio. To optic 6 czyli aurora trener i optic 6 uczeń
specyfick Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Pytanie Off Top lekki. Jak podłączacie radio Aurora do symulatora to co robicie w Menu Radia ? Ja jak podłączam kabel symulatora, wchodzę w T.Pulpit i mam tylko drążki. Czy jakoś inaczej robicie aby było więcej kanałów niż tylko 4 ?
zzradek Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 z przeplotem hmmm jesli dobrze rozumiem "przeplot" czyli z jednej strony kabel jest normalnie a z drógiej strony zamieniony biegunami ?Nie.Chodzi o to, że wyjście musi trafić na wejście. To wtyczki DIN. W kablach audio też jest przeplot, tylko pomiędzy innymi pinami.
Air Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Nie. Chodzi o to, że wyjście musi trafić na wejście. To wtyczki DIN. W kablach audio też jest przeplot, tylko pomiędzy innymi pinami. Aurora nie ma DIN-a, tylko zwykły mini-jack stereo.
spiderok Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2011 no właśnie a optik 6 tez ma tylko mini-jack stereo. czyli kabel który potrzebuje to mini-jack - mini-jack wie ktos jak taki zrobić ? lub moze kupic gotowy ?
Air Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 To nie są do końca standardowe mini-jacki - końcówka wtyczki kabla trenera ma 3,2 mm, standardowy jack - 3,5 mm - ponoć nie wchodzi do końca i może się rozłączyć. Tak więc trzeba by stoczyć wcześniej końcówkę wtyczki (czyt. zamontować metalową część wtyczki w wiertarce i delikatnie zeszlifować końcówkę na papierze ściernym). Porównanie: Co do schematu kabla: |1| |A| --- --- | 2 | | B | --- ---- | 3 | | C | ----- ----- ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| 1 <----> B 2 <----> A 3 <----> C Czyli przeplot jest na końcówce wtyczki i środkowym styku (potwierdzone na RC Groups, że działa). Kupić gotowy oczywiście też można... ale w polskich sklepach modelarskich znalazłem tylko kable Type 1 (czyli z wtykami DIN). Osobiście spróbowałbym zrobić kabel samemu...
zzradek Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 no właśnie a optik 6 tez ma tylko mini-jack stereo.Optic, którym ja się bawiłem, miał wtyczkę DIN. Ale jeśli Twój ma inaczej, to przepraszam za wprowadzanie w błąd.
spiderok Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2011 profeska ten schemat dzieki napewno przetestuje i dam znać jak to wyszło. a zzradku ja mam optic 6 sport moze Ty miałeś innego
spiderok Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2011 mineło pare chwil od mojego poprzedniego postu i co ? kabelek zrobiony a co najważniejsze DZIAŁAAAAAAAAAAAAA dzieki za pomoc oczywiscie pomogł klikniete jak bedziesz kiedys we wro upomnij sie masz u mnie duzego browara pozdro
Air Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 No problem - wystarczyło góglnąć opierając się o informacje ze strony producenta
jacekplacek Opublikowano 30 Grudnia 2018 Opublikowano 30 Grudnia 2018 To nie są do końca standardowe mini-jacki - końcówka wtyczki kabla trenera ma 3,2 mm, standardowy jack - 3,5 mm - ponoć nie wchodzi do końca i może się rozłączyć. Tak więc trzeba by stoczyć wcześniej końcówkę wtyczki (czyt. zamontować metalową część wtyczki w wiertarce i delikatnie zeszlifować końcówkę na papierze ściernym). Porównanie: Co do schematu kabla: |1| |A| --- --- | 2 | | B | --- ---- | 3 | | C | ----- ----- ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| ||||| 1 <----> B 2 <----> A 3 <----> C Czyli przeplot jest na końcówce wtyczki i środkowym styku (potwierdzone na RC Groups, że działa). Kupić gotowy oczywiście też można... ale w polskich sklepach modelarskich znalazłem tylko kable Type 1 (czyli z wtykami DIN). Osobiście spróbowałbym zrobić kabel samemu... a który to uczeń, a który to nauczyciel ?
Rekomendowane odpowiedzi