meloow Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś schemat wyliczenia pojemności tłumika to silników 2T. tzn. zrobiłem tłumik (PITS) to silnika OSmax 10cm. z wyliczeń wyszło mi że ma prawie 33,5cm3 tłumik to walec o wymiarach 108,6mm i fi 20mm czy tej wielkości tłumik będzie ok do takiego silnika. oglądając takie tłumiki na tower hobby to wygląda że te "fabryczne" (Bisson Pitts Muffler O.S. 61SF/61FX/65AX) są ok 2x wieksze od mojego. ;(
Gość Anonymous Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Tłumik im większy tym lepszy.... u mnie pojemność dobrze zgranej rury rezonansowej w stosunku do pojemności silnika wynosi 40:1, u Ciebie to 3 z małym hakiem....tak mały tłumik obniży osiągi Twojego motorka z niewielkim wpływem na spadek poziomu hałasu.
meloow Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2011 dzęki za info ale p rzy takim stosunku musiałbym wpakować 0,5l puszke po konserwie no nic muszę to jakoś przerobić.
Rekomendowane odpowiedzi