polch Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Od jakiegoś czasu czytam forum i postanowiłem się przywitać. Mam na imię Paweł,mieszkam w stolicy Bieszczad :wink: a modelarstwem interesuję się odkąd pamiętam. Na modele RC naszło mnie jakieś cztery lata temu. Zacząłem z grubej rury, bo od helika spalinowego klasy 50. Model głowy mi nie urwał (czego o małżonce powiedzieć się nie dało) i nawet kreta nim nie zaliczyłem. Fajnie było, spalinka warczała, kolana się uginały, a ręce latały jak ptaki :twisted: Niestety, brak czasu, kasy ,strach i wiele innych zadecydowało że model sprzedałem. Jakoś na wiosnę tego roku nastąpił nawrót choroby... Kupiłem radio i małego helika 3D. Wszystko szło spoko i choroba wkroczyła w następne stadium :twisted: "Helikiem latam,a samolotem nie dam rady!" No i stało się - kupiłem pierwszy samolot...ta...uwaga, kupiłem EXTRA 300 :rotfl: Chyba nie muszę pisać jak skończył się pierwszy lot, dość że dzieci miały sporo frajdy ze zbierania części wraku (młodsza córka przyniosła mi kabinę z figurką pilota i mówi: proszę tatko, tego pana znalazłam ) a podwozie z modrzewia ściągała mi jednostka straży pożarnej w ramach niezaplanowanych ćwiczeń na wysięgniku. Po tym incydencie wpadłem na dość prosty pomysł (człowiek stary to i głupi :wink: ) że może by tak poczytać coś o modelach zanim rozbiję następny. Zbudowałem sobie górnopłat o rozpiętości 130cm, ze wzniosem, z kierunkiem i wysokością. Waga podobna była do extry - i niestety jak extra skończyła, tyle że efektowniej. Znów wróciłem do lektury forum, skłonów, wykłonów, środków ciężkości itp. Niestety od natłoku informacji i braku praktyki chyba mniej wiem jak na początku, ale cóż, ponoć trening czyni mistrza, więc zobaczymy. Mam nadzieję że pomożecie w budowie, lub składaniu kita następnego modelu, jak również weźmiecie czynny udział w pracach komisji d/s katastrof lotniczych, bo złudzeń zbyt wielkich co do losów następnego modelu nie mam... Pozdrawiam wszystkich! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi