siennia Opublikowano 7 Wrze艣nia 2011 Opublikowano 7 Wrze艣nia 2011 Cze艣膰! 聽 Od jakiego艣 czasu jestem biernym "podgl膮daczem" forum i w ko艅cu postanowi艂em si臋 ujawni膰. 聽 Modelarstwem interesuj臋 si臋 "od zawsze". Pocz膮tkowo (w dzieci艅stwie) by艂y to modele plastikowe - nie艣miertelne 艁osie i Czaple oraz NRDowskie samoloty pasa偶erskie - ciekawe czy kto艣 to jeszcze pami臋ta 聽 Potem ku mojemu zadowoleniu powsta艂a w naszym miasteczku modelarnia z prawdziwego zdarzenia! Oczywi艣cie w czasach og贸lnego braku wszystkiego nie by艂o 艂atwo. Niemniej jednak modelarnia dzia艂a艂a ca艂kiem nie藕le. Zaczynali艣my oczywi艣cie od sylwetkowych rzutek Bolek i Lolek - pami臋tacie co艣 takiego h臋? P贸藕niej by艂y swobodnie lataj膮ce Jask贸艂ki, Zefiry i jako wy偶szy stopie艅 wtajemniczenia "gum贸wki". Potem przeszed艂 czas na uwi臋藕! Spalinowe silniki KMD i MVVS dawa艂y namiastk臋 "prawdziwego" latania. Niestety je艣li chodzi o RC to by艂y naprawd臋 ci臋偶kie czasy. W modelarni mieli艣my kilka nieproporcjonalnych Pilot贸w radzieckiej produkcji, proporcjonalnego Supranara (oczywi艣cie te偶 radziecki) jakiego艣 NRDowskiego Signala no i jedn膮 Webr臋, kt贸ra instruktor pokazywa艂 nam "od 艣wi臋ta" i z powrotem chowa艂 do szafy Do czego to si臋 nadawa艂o to starsi modelarze doskonale wiedz膮. Niemniej jednak mimo wielu trudno艣ci zabawa by艂a przednia. Po osi膮gni臋ciu wieku szko艂y 艣redniej nast膮pi艂 rozbrat z modelarstwem. Wyjecha艂em do innego miasta, a i "zainteresowania" te偶 pojawi艂y si臋 inne I tak kilka lat temu wr贸ci艂em do modelarstwa, na pocz膮tek... kartonowego. Dlaczego akurat karton - z powod贸w lokalowych i kosztowych. Ponadto modelarstwo kartonowe jest wbrew pozorom zbli偶one do RC i prawdziwego lotnictwa - wr臋gi, 偶ebra, poszycie. A偶 w ko艅cu w dobie taniego i stosunkowo dobrego osprz臋tu RC rodem z Chin postanowi艂em wr贸ci膰 do "powa偶nego" modelarstwa. Z jakim skutkiem zobaczymy... 聽 Jak mo偶e zorientowali艣cie si臋 po powy偶szym tek艣cie interesuj膮 mnie modele lataj膮ce, lataj膮ce oraz lataj膮ce... 聽 -- Pozdrawiam Tomek
Rekomendowane odpowiedzi