bodzio1997 Opublikowano 29 Września 2011 Opublikowano 29 Września 2011 Witam. Chciałbym zrobić mały samochód zdalnie sterowany z silnikiem cox-a (już posiadam). Lecz sprzęgło odśrodkowe się tu nie sprawdzi gdyż on działa na maksymalnych obrotach cały czas. Interesuje mnie budowa skrzyni biegów z tego filmiku, gdyż nie bardzo wiem jak działa "załączanie" i zmienianie biegu Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=B_STUyGLJP8&feature=related (od 2:44)
Leszek_K Opublikowano 29 Września 2011 Opublikowano 29 Września 2011 Daj sobie spokoj - silnik musi miec regulacje obrotow, nawet ze skrzynia biegow.
bodzio1997 Opublikowano 30 Września 2011 Autor Opublikowano 30 Września 2011 Ale na filmiku jakoś skrzynia działa sprawnie bez regulacji obrotów silnika :/ Przeważnie chodzi mi o odłączanie i załączanie napędu.
Leszek_K Opublikowano 30 Września 2011 Opublikowano 30 Września 2011 A jak sobie wyobrazasz wlaczanie/przelaczanie biegow gdy silnik sztywno kreci 12000 n/min? I jak ten silnik ma dzialac na pelnym gazie bez obciazenia?
bodzio1997 Opublikowano 30 Września 2011 Autor Opublikowano 30 Września 2011 Myślałem o wykorzystaniu tarcia. Działało by to na zasadzie docisku wirującej części do wału.
Leszek_K Opublikowano 1 Października 2011 Opublikowano 1 Października 2011 Przyjrzyj sie temu co robia ludzie ktorzy tym sie bawia od lat. Oni wiedza co robia. A potem porownaj z tym co Ty chcesz zrobic. Docisk - fajnie - do czego chcesz dociskac? Do opony? Szybko opona sie skonczy i straci kontakt z silnikiem. Tak robilo sie wieki temu z elektrycznym silniczkiem o mocy 5W. Cox 049 czy 051 to ok 200W. Widzisz te drobna roznice?
bodzio1997 Opublikowano 1 Października 2011 Autor Opublikowano 1 Października 2011 Niech pan jeszcze raz przeczyta "wirującej części do WAŁU" ale przemówił mi pan do rozumu i raczej zrezygnuję z przełożeń Ale most napędowy da się wykorzystać bez problemów chyba?
Leszek_K Opublikowano 1 Października 2011 Opublikowano 1 Października 2011 Co to "wirujaca czesc" a co to "wal"? Jaki most napedowy? Masz cala os z mechanizmem roznicowym?
bodzio1997 Opublikowano 1 Października 2011 Autor Opublikowano 1 Października 2011 Chodziło mi o to, że napęd z silnika byłby przekazywany na wał napędowy, a druga jego część była by dociskana do niego jakoś, ale ten pomysł też porzucę. Mechanizmu nie mam :/ Chyba, że ktoś ma zbędny. (wiem, że chciałbym się zabierać bez przygotowania)
Rekomendowane odpowiedzi