bodzio1997 Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Witam. Chciałbym zrobić mały samochód zdalnie sterowany z silnikiem cox-a (już posiadam). Lecz sprzęgło odśrodkowe się tu nie sprawdzi gdyż on działa na maksymalnych obrotach cały czas. Interesuje mnie budowa skrzyni biegów z tego filmiku, gdyż nie bardzo wiem jak działa "załączanie" i zmienianie biegu Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=B_STUyGLJP8&feature=related (od 2:44) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 29 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Daj sobie spokoj - silnik musi miec regulacje obrotow, nawet ze skrzynia biegow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio1997 Opublikowano 30 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Ale na filmiku jakoś skrzynia działa sprawnie bez regulacji obrotów silnika :/ Przeważnie chodzi mi o odłączanie i załączanie napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 30 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 A jak sobie wyobrazasz wlaczanie/przelaczanie biegow gdy silnik sztywno kreci 12000 n/min? I jak ten silnik ma dzialac na pelnym gazie bez obciazenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio1997 Opublikowano 30 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 Myślałem o wykorzystaniu tarcia. Działało by to na zasadzie docisku wirującej części do wału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Przyjrzyj sie temu co robia ludzie ktorzy tym sie bawia od lat. Oni wiedza co robia. A potem porownaj z tym co Ty chcesz zrobic. Docisk - fajnie - do czego chcesz dociskac? Do opony? Szybko opona sie skonczy i straci kontakt z silnikiem. Tak robilo sie wieki temu z elektrycznym silniczkiem o mocy 5W. Cox 049 czy 051 to ok 200W. Widzisz te drobna roznice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio1997 Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Niech pan jeszcze raz przeczyta "wirującej części do WAŁU" ale przemówił mi pan do rozumu i raczej zrezygnuję z przełożeń Ale most napędowy da się wykorzystać bez problemów chyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Co to "wirujaca czesc" a co to "wal"? Jaki most napedowy? Masz cala os z mechanizmem roznicowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio1997 Opublikowano 1 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Chodziło mi o to, że napęd z silnika byłby przekazywany na wał napędowy, a druga jego część była by dociskana do niego jakoś, ale ten pomysł też porzucę. Mechanizmu nie mam :/ Chyba, że ktoś ma zbędny. (wiem, że chciałbym się zabierać bez przygotowania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi