matex22 Opublikowano 5 Października 2011 Opublikowano 5 Października 2011 Posiadam Apke Turnigy 9x i dokupiłem do niej pakiet LiFe 1500 mAh 3s 1c pakiet po naładowaniu prądem 1A wykazuje na apce 9,6 V czytam że te pakiety w porównaniu do LIPO mają niższe napięcie co jest normalne 1. jakie minimalne napięcie potrzebuje Turnigy 9x do bezpiecznego działania, przy tym pakiecie. Skoro Turnigy alarmuje o niskim napięciu przy 9V to oznacza że przy tym pakiecie mam do wykorzystania zaledwie 0.6 V?!!!
vowthyn Opublikowano 5 Października 2011 Opublikowano 5 Października 2011 Nie wiem jak będzie w przypadku tego pakietu HK. Ja mam w Turnigy TEN PAKIET czyli również Life 3s 9,9V tylko większej pojemności i wystarcza na długie godziny (nie wiem dokładnie ile, ale w środku wakacji kiedy latałem kilka razy w tygodniu pakiet ładowałem raz na dwa tygodnie). Turnigy zaniża napięcie pakietu o około 0,5V. LiFe mają bardzo płaską charakterystykę rozładowania, więc przez większość czasu na wyświetlaczu będziesz miał napięcie 9,4-9,3V i spadać zacznie dopiero wtedy, jak już pakiet będzie bliski rozładowania. Przetestowałem wytrzymałość mojego pakietu LiFe 1800mAh i od momentu załączenia alarmu niskiego napięcia w aparaturze, do momentu kiedy nadajnik się wyłączył minęło 50 minut, więc całkiem rozsądny zapas bezpieczeństwa. Myślę, że nie powinieneś mieć problemu z tym pakietem, po prostu zacznij go używać i w praniu wyjdzie na jak długo wystarcza (tylko na wszelki wypadek nie lataj modelem jak już załączy się alarm w nadajniku, wyląduj wtedy i zostaw nadajnik włączony aż sam się wyłączy - sprawdzisz w ten sposób ile masz czasu w zapasie "w razie czego."
matex22 Opublikowano 5 Października 2011 Autor Opublikowano 5 Października 2011 czyli z 9,6 V do 9V bedzie spadac bardzo powoli rozumiem? mniej wiecej w takim czasie co lipo z 12V do 9V?
matex22 Opublikowano 5 Października 2011 Autor Opublikowano 5 Października 2011 dzieki, tak jak mówisz wyjdzie w praniu, ale wolałem sie upewnić zanim sie wzbije w powietrze:P
Cimek Opublikowano 5 Października 2011 Opublikowano 5 Października 2011 Jeżeli ma się pakiet (3s) (12,6V) to lepiej nie rozładowywać go do 3.0 na calę... Więc gdy mamy niskie napięcie (pokaże na nadajniku 10V) lepiej lądować i nie męczyć dalej pakietu...
buwi777 Opublikowano 6 Października 2011 Opublikowano 6 Października 2011 Jeżeli ma się pakiet (3s) (12,6V) to lepiej nie rozładowywać go do 3.0 na calę... Więc gdy mamy niskie napięcie (pokaże na nadajniku 10V) lepiej lądować i nie męczyć dalej pakietu... Mateusz ! Przeczytaj o czym te posty :evil:
TomekONY Opublikowano 6 Października 2011 Opublikowano 6 Października 2011 Ale Cimek, on ma LIFE a nie LIPOL!!! Więc 9.9V a nie 12.6V Czytaj uważnie. :roll:
LeszekJ Opublikowano 6 Października 2011 Opublikowano 6 Października 2011 czyli z 9,6 V do 9V bedzie spadac bardzo powoli rozumiem? mniej wiecej w takim czasie co lipo z 12V do 9V? Jeżeli ma się pakiet (3s) (12,6V) to lepiej nie rozładowywać go do 3.0 na calę... Więc gdy mamy niskie napięcie (pokaże na nadajniku 10V) lepiej lądować i nie męczyć dalej pakietu... Nie krzyczcie na Mateusza bo w powyższym kontekście ma rację. Chyba nastały już takie czasy, że wszyscy potrafią czytać ale zapamiętują sens ostatnich trzech linijek (leksji) na góra trzy sekundy.
buwi777 Opublikowano 6 Października 2011 Opublikowano 6 Października 2011 Chyba nastały już takie czasy, że wszyscy potrafią czytać ale zapamiętują sens ostatnich trzech linijek (leksji) na góra trzy sekundy. :rotfl: :jupi: :lol2:
Rekomendowane odpowiedzi