wosiekpl Opublikowano 7 Października 2011 Opublikowano 7 Października 2011 Posiadam kilka zestawow nadajnik i dodbiornik , ktore normalnie wykorzystuje do sterowania samolotem. Jeden z nich chcialbym zastosowac do sterowania trojkolowcem. I zastanawiam sie czy mozna ta aparature wykorzystac do tego celu. Kiedys robilem proby i wydaje sie ze bedzie to dzialac ale nie sprawdzilem tego do konca. Silnik jaki jest zamontowany w trojkolowcu to silnik szczotkowy i do zasilania zastosowalem regulator od samolotu klasy 480 , ktory nie ma rewersu . Dlatego tez pojazd poruszal sie jedynie do przodu. Chce wymienic silnik na bezszczotkowy , zalozyc regulator od samochodu i tutaj pojawia sie nowe pytanie. Czy sterujac aparatura od samolotu bede mogl uzywac hamulca ? Kierunek jazdy , mysle ze bedze mogl zmieniac jesli zaprogramuje drazek gazu w twn sposob ze bedac w polozeniu srodkowym , silnik bedzie zatrzymany , jesli dam do gory , pojazd pojedzie do przodu. Jesli dam na dol , pojazd pojedzie do tylu. To co budzi moje watpliwosci to hamulec. Aparatura posada 4 kanaly ja zas potrzebuje tylko 1 . Pozdrawiam
plisken Opublikowano 7 Października 2011 Opublikowano 7 Października 2011 Wszystkie SENSOWNE regulatory samochodowe mają możliwość kalibracji z aparaturą. Kalibruje się max gaz, neutrum i max hamulec. Do tego celu lepiej użyć drążka ze sprężyną ustawiającą go w pozycji neutrum.
mkrawcz1 Opublikowano 7 Października 2011 Opublikowano 7 Października 2011 Aparatura posada 4 kanaly ja zas potrzebuje tylko 1 . Skręcać nie będziesz? To chyba szynowy ten trójkołowiec ;-)
wosiekpl Opublikowano 7 Października 2011 Autor Opublikowano 7 Października 2011 Witam Trojkolowiec to pojazd dla mojego syna , ktory ma dwa lata. Skrecal bedzie on , ja zas chce kontrolowac jazde do przodu i do tylu. Drazek sterujacy to drazek gazu , co prawda nie ma sprezyny ( jak drazek prawy od kanalow steru glebokosci i lotek ) ale chce go wykozystac bowiem bede mial mozliwosc ustawienia stalej predkosci. Pozdrawiam
tytan12 Opublikowano 8 Października 2011 Opublikowano 8 Października 2011 Trojkolowiec to pojazd dla mojego syna , ktory ma dwa lata.No,to witamy młodego modelarza,tatuś pomoże :jupi: :,w sumie to bezpieczna zabawka :devil:
wosiekpl Opublikowano 8 Października 2011 Autor Opublikowano 8 Października 2011 Witam Dzieki za mlodego modelarza. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi