Gość a7498787 Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Dzień dobry wszystkim modelarzom. Miałem sporą przerwę w lataniu, teraz powracam z chińskim radiem Turnigy (wcześniej latałem na MC-15 i FC-15) :wink: Jakieś 12-13 lat temu zbudowałem latające skrzydło z planów niemieckiej gazety Flug und Modeltechnik. Skrzydło miało rozpiętość ok 1,5m i na końcach skrzydeł były przykręcane stateczniki. Całość kryta balsą. Latało to świetnie i było proste w pilotażu. Chciałbym odtworzyć ten model, niestety planów już nie mam. Może zaproponuje ktoś z Was jakieś plany latającego skrzydła. Zastrzegam, że konstrukcje depronowe, mnie nie interesują :wink: Moja dawna konstrukcja była zbliżona do tego: Tylko ja miałem jeszcze szczątkowy kadłub, bo musiałem pomieścić 2 serwa standardowych rozmiarów, akumulatory 5x AAA i odbiornik c19 Graupnera (kiedyś cena mini serw była wysoka ~80zł w stosunku do zarobków). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Takie małe skrzydełko latające i konstrukcji klasycznej z kesonami było opisane w modelarzu kilka lat temu . Nie pamietam numeru ale pewnie ktoś będzie miał w rękach ten numer modelarza . Modelik latał bardzo ładnie jako szybowiec i elektryk . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a7498787 Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Takie małe skrzydełko latające i konstrukcji klasycznez z kesonami było opisane w modelarzu kilka lat temu . Nie pamietam numeru ale pewnie któryś z kolegów będzie miał w rękach ten numer modelarza . Modelik latał bardzo ładnie jako szybowiec i elektryk . Chętnie zapoznałbym się z tymi planami, albo chociaż z samym wyglądem modelu. Generalnie myślę zrobić teraz coś o rozpiętości ok 1,7- 2m (być może zamiast balsy położyłbym fornir topolowy 0,5-0,8mm), dzielone w środku. Profil chciałbym dosyć szybki coś pokroju HQ2,5/9 (oczywiście pod latające skrzydło) lub szybszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Jak dobrze pqamiętam to ten modelik http://www.modelarstwo-rc.jaaz.pl/a/55/heros A jak szanowny kolega chce coś wybrać innego to w tym linku są plany modeli skrzydełek latających : http://www.aerodesign.de/modelle/3S_NF.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a7498787 Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Jak dobrze pqamiętam to ten modelik http://www.modelarstwo-rc.jaaz.pl/a/55/heros OK, dziękuję. Tylko teraz plany bym potrzebował, albo chociaż profil początkowy i końcowy, oraz kąt płata (względem początkowego profilu) na końcu. W sumie to jestem w stanie zrobić to "z głowy" tylko dobrze by było mieć gotowe profile, bo nie chciałbym doświadczalnie przekonać się, że moja modyfikacja zwykłego profilu na samostateczny była nieudana :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Wystarczy popytać kolegów o ten numer Modelarza (2/2000) pewnie ktoś odstąpi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Tylko teraz plany bym potrzebował Podaj mi Andrzeju swojego maila na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a7498787 Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Tylko teraz plany bym potrzebował Podaj mi Andrzeju swojego maila na PW. Poszedł priv :wink: Tylko teraz plany bym potrzebował Podaj mi Andrzeju swojego maila na PW. Bardzo dziękuję, plany dotarły :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi