Skocz do zawartości

Quadcopter - sam się obraca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie !

Dzisiaj zamontowałem śmigła i model jest "gotowy do lotu". Prawie - podczas próby wzniesienia mój quadcopter dość szybko zaczyna się kręcić wokół własnej osi - radio mam turnigy 9x i wszystkie trimy są na 0, wszystkie regulatory żyroskopu też. Jeden silnik jakby minimalnie ciężej się kręcił - po prostu ułamek sekundy szybciej się zatrzymuje od pozostałych. Ale jeżeli to byłaby jego wina to model by leciał w bok a nie się obracał. Stąd moje pytanie - od czego mam zacząć sprawdzanie? Na dzisiaj daję sobie już spokój, ale jutro wrócę z uczelni i przy nim posiedze, dlatego każda rada będzie dla mnie ważna.

Czy żyroskopy się jakoś ustawia, czy te potencjometry mają być po prostu na środku?

Nie próbowałem jeszcze bo musiałbym iść z modelem na dwór, a dosłownie 30 minut temu go złożyłem do końca.

Pzdr :wink:

Opublikowano

A my wszyscy to jesteśmy jasnowidzami i wiemy co masz za sprzęt ?

Jakie masz FC , regulatory itp. Dołącz jeszcze najlepiej zdjęcie. Jak uzupełnisz informacje na pewno ktoś Ci doradzi.

Opublikowano

Jak zwykle - należy zacząć od najprostszych rzeczy... Regulatory do silników dołączyłeś tak jak należy? Na dwóch silnikach musisz podłączyć je tak, aby silnik kręcił się w przeciwnym kierunku...

PS.: Testowanie tego w pomieszczeniu jak nie jesteś pewien właściwości lotnych - kiepski pomysł, chyba, że masz ochotę na demolkę lub wizytę na pogotowiu w celu założenia paru szwów ;]

Opublikowano

PS.: Testowanie tego w pomieszczeniu jak nie jesteś pewien właściwości lotnych - kiepski pomysł, chyba, że masz ochotę na demolkę lub wizytę na pogotowiu w celu założenia paru szwów ;]

Spoko, schowałem się za drzwiami ;)

Nic nie rozwaliłem na szczęście.

Tak, wszystko jest poprawnie, 2 silniki kręcą się zgodnie ze wskazówkami zegara, i 2 odwrotnie.

Ale już podejrzewam że wiem co jest grane. Co prawda nie miałem czasu sprawdzić, jutro po pracy sprawdzę i napiszę. Myślę, że yaw żyro jest odwrócone.

Pzdr

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam , jesli mozna to dolacze sie do tematu , poskladalem quadcopter a w sumie jest to xcopter , wszystko smiga model dosc stabilny ale po wzniesieniu pomalu sie obraca jaka moze byc tego przyczyna , mam plyte kkmulticopter niebieska :

http://www.kkmulticopter.kr/index.html?modea=xxcontroller

Silniki sa na bank dobrze popodlaczane , prosze o jakies rady jak dla laika czy potecjomerty od zyroskopow powinny byc w pol. zero czy moz enimi sie cos reguluje, wielkie dzieki za checi , pozdrawiam kamil.

Opublikowano

Poza konfiguracją płytki (centrowanie drążków, ustawianie regulatorów itd) służą do konfiguracji czułości żyroskopów (jak quad lata wszędzie tylko nie tam gdzie chcesz - trzeba zwiększyć czułość, jak z kolei oscyluje - zmniejszyć). W przypadku KK wszystko zależy od wgranej na płytkę wersji firmware-u - różnice mogą być spore (np. to w którą stronę kręcić potencjometrem by uzyskać odpowiedni efekt). Generalnie płytki KK są delikatnie mówiąc niezbyt doskonałe. Szkoda na nie kasy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.