Skocz do zawartości

Jak ładować pakiet LiFePO4?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kopiuję z tematu dla początkujących, bo najwyraźniej było to złe miejsce.

W internecie jest sporo informacji o ładowaniu pakietów Li-Po, ale o Li-Fe nie wspomina się zbyt wiele.

Z początku myślałem, że wystarczy wpiąć jedynie 4-pinową wtyczkę i włączyć zasilacz. Niestety instruktaże (dla LiPo) na YouTube zbiły mnie z tropu - ponoć należy jeszcze wpiąć przewód, kończący się wtyczką XT-60. Jako że nie potrafię się jeszcze fachowo wysławiać, sporządziłem obrazek w Fotoszopie.

Dołączona grafika

To wszystkie kabelki, jakie dostałem z ładowarką. Według internetowych "pomocy" pakiet LiPo należy podpiąć do ładowarki obydwiema wychodzącymi z niego wiązkami przewodów. LiFe również ma 2 wiązki, jednak druga z nich kończy się małą wtyczką na 2 piny.

Pomijając już to, że ładowarka nie ma gniazdka z 2 pinami.

EDIT: Na stronie HK znalazłem info, że wtyczka na 4 piny służy do balansowania. Można więc nią z powodzeniem ładować?

Opublikowano

Do wtyczki 2 pinowej musisz zrobić przejściówkę albo ładować krokodylkami jakoś. Wtyczka 4 pinowa do złącza balansera.

Opublikowano

A może wystarczy wetknąć spinacz biurowy albo jakiś pręt miedziany do wtyczki 2-pin i do tego przypiąć krokodylki? To tak pół żartem, pół serio, ale nie widzę innej alternatywy przy moim bliskim zeru doświadczeniu.

Opublikowano

Czasem tak robię, uważaj tylko, wygnij je w osobne strony - a po założeniu krokodylków naciągnij na cały ten drut gumową osłonę krokodylka.

Pół żartem pół serio - niech żaden zapalony BHPowiec się nie przyczepia - bardzo proszę.

Opublikowano

Pakiety LiFe tak samo jak pakiety LiPo posiadają złącze serwisowe do balansera i wtyk główny (XT60, T-Deans, goldy) przez który należy ładować i rozładowywać pakiet. W Twoim przypadku nie ma dużej wtyczki, ponieważ to jest szczególny przypadek pakietu przeznaczonego do nadajnika, czyli nie potrzebne są grube przewody i wielka wtyczka, bo z takiego pakietu nie ciągniemy wielkich prądów. Gdybyś kupił normalny, napędowy pakiet LiFe to z wyglądu nie różni się niczym od LiPo i ładuje się go również dokładnie w taki sam sposób (oczywiście innym programem w ładowarce). Polecam Ci zlutować porządną przejściówkę do ładowania (koszt dwóch złącz i parę centymetrów kabelków), bo wsadzanie spinaczy prędzej czy później skończy się zwarciem.

Opublikowano
Tutaj masz przejściówkę, jaka jest Ci potrzebna. Jeśli masz lutownicę w domu to z pewnością podobny kabelek zrobisz sam, kupując elementy w sklepie z częściami elektronicznymi.
Opublikowano

Chętnie złożyłbym takie coś samodzielnie za grosze, ale niestety sklepy elektroniczne nie były póki co zbyt pomocne.

Przecież do tej wtyczki 2 pinowej możesz równolegle dolutować jakąkolwiek inną.

Wtedy dopasujesz sobie coś ze sklepu elektronicznego.

Opublikowano

Nie jestem na 100% pewien, bo na zdjęciu nie widać dokładnie ale z tego kabelka chyba dasz rade zrobić przejściówkę. Zamiast tej małej wtyczki będziesz potrzebował złącze "męskie" XT60.

Dołączona grafika

klik

Opublikowano

Myślę, że zrobię to w sposób następujący:

Kupię:

http://allegro.pl/xt60-para-mega-wyprzedaz-wtyczka-zlacze-konektor-i1965652909.html

Wlutuję równolegle wtyk XT60 tak, żeby bez trudu mieścił się do aparatury, miejsce przylutowania obłożę rękawem termokurczliwym i bum. Kabelek do ładowarki z gniazdem XT60 mam w zestawie.

Wyjdzie koło 10 złotych (razem z rękawami). Niestety nie stać mnie na kupowanie takich drobiazgów w sklepach internetowych. Niby to marne grosiki, ale zawsze do tego dochodzi 18 PLN za przesyłkę...

Czy lutowanie kabla połączanego z pakietem nie jest niebezpieczne (po drutach chętnie przenosi się ciepło)?

Opublikowano

Czy lutowanie kabla połączanego z pakietem nie jest niebezpieczne (po drutach chętnie przenosi się ciepło)?

Nie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.