marijuz Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Macie jakieś patenty na tanie paliwko do modeli? Kupne jest strasznie drogie, a często słyszę, że ktoś "miesza" nitrometan itp. Czy to opłacalne? Jak to wygląda w szczegółach? Wiem, że trochę nie na temat, ale znalazłem przy okazji ciekawy filmik i kto wie, może ktoś zaryzykuje http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-wlasne-paliwo-do-diesla-biodiesel-domowym-sposobem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 co biodiesel ma niby wspólnego z metanolem ? to czy ktoś" se miesza nitrometan itp. czy w spodniach" to już jego dewiacje ..raczej nie interesują ogółu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marijuz Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Utopia, zdaje się, że niewystarczająco jasno się wyraziłem, chodziło mi o sposoby wytwarzania paliwa modelarskiego, bo wiem, że niektórzy to robią. Przy okazji poszukiwań znalazłem filmik o biodieslu, więc wrzuciłem jako ciekawostkę z dziedziny wytwarzania paliw. A tak poza tym to nie wiem jak Twój post miał mi pomóc, jeśli w ogóle miał to na celu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Od osoby która kiedyś sama "produkowała" paliwo usłyszałem ze teraz jest to opłacalne jedynie w przypadku jeśli chcemy mieć pewne paliwo z odpowiednią ilością dobrych składników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Kupujesz metanol w "Chemi" (hurtownia odczynników) olej i dodatki w modelarskim i mieszasz sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Kupujesz metanol w "Chemi" (hurtownia odczynników) olej i dodatki w modelarskim i mieszasz sam.Sprzedaż matanolu osobom fizycznym jest w Polsce nielegalna, jeśli się nie mylę.A ceny dodatków czynią wszystko mało opłacalnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Wystarczy być osoba fizyczna prowadzącą działalność i podpisać stosowne oświadczenie. Nie jest nielegalna tylko jej się nie prowadzi jak już. Opłacalnym policz dobrze zawartości procentowe dodatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Co do metanolu - tak jak pisze Armand. Ja liczyłem koszty ok. rok temu, opłaciłoby się, gdyby blendować np. 200l... Przy małych ilościach cena i koszt dojazdu/przesyłek zabijają ewentualne oszczędności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marijuz Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 ok dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Silniki mvvs chodzą na paliwie bez nitro, wiec na pewno było by troche taniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Silniki mvvs chodzą na paliwie bez nitro, wiec na pewno było by troche taniej... Na tyle trochę że w ogóle się to nie opłaca. Można to wycenić. Po rozbełtaniu z olejem rycynowym (np TLR) wychodzi wartość 1L ok. 8-9 zł. Za 45zł to kupię 5L z 1% nitro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 I otochodziotochodzi. Miałoby sens, gdyby metanol mieć za pół ceny, czyli po jakieś góra 5zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Pędzimy? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Metanol sam w sobie jest tani nie pamiętam dokładnie ale pojemnik jest drogi kaucja chyba za 5l pojemnik coś około 50 zł a litr jakoś 2,50 za litr tyle że ja na firmę biorę .Dobry olej do silników żarowych to olej Fusch do paliw metanolowych sam go używam i polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 ... a litr jakoś 2,50 za litr tyle że ja na firmę biorę ... Za tyle to ja podjeżdżam samochodem i do baku do pełna biorę. Gdzie sprzedają ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Chyba na lewo w jakiejś gorzelni... :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 W "Chemi" nie ma akcyzy jak na paliwo do samochodu. Podpisujesz oswiadczenie, że nie będziesz sprzedawał jako paliwa samochodowego. Tak upraszczając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 kolego PROTON nie polecam lania czystego metanolu do baku auta chyba że masz na zbyciu silnik. W Szwecji na stacjach sprzedają ale u nas trzeba będzie poczekać na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 kolego PROTON nie polecam lania czystego metanolu do baku auta chyba że masz na zbyciu silnik. W Szwecji na stacjach sprzedają ale u nas trzeba będzie poczekać na to. A co mu zaszkodzi? skoroduje? Mój silnik ma już 15 lat i jest na monowtrysku. Z tego co wyczytałem to wynika że na czystym metanolu mogą być problemy z odpalaniem, szczególnie jak jest zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazio Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Cała IndyCar jeździła tylko na metanolu. Byle odpalił, to już chodzi. Jednak smarowanie tak wprost jest za słabe... :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi