michal0051 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Witam nie wiem czy piszę w odpowiednim temacie jak w złym to sorka ale nie mam pojęcia gdzie to mogę wrzucić. A więc poszukuje programu to tworzenia modeli w 3D oraz żeby miał on funkcje typu obciążenia skrzydła, lub innych elementów, możliwość wyznaczenia środka ciężkości, sprawdzenie opływu powietrza. Nie wiem czy to wszystko będzie w jednym programie ale jakby było to by było miło, z góry dzięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam Michał
false Opublikowano 11 Grudnia 2011 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Nie wiesz za co się zabierasz. O ile program do tworzenia modeli można znaleźć całkiem tani (ok. 600zł na allegro za TurboCada z pełnowartościowymi funkcjami 3d) to ceny za programy to liczenia obciążeń i symulacji przepływów liczone są w wielokrotnościach tysiąca. Już nie wspominając o kilku latach na nauce ich obsługi, bo przy uwzględnianiu ceny to pikuś. Dla zwykłego śmiertelnika jedyną opcją jest chyba tylko pójście na jakieś inżynierskie studia, gdzie na 1-2 roku poznasz jakiś program typu CAD, a jeśli będziesz miał odrobinę szczęścia, to na 3-4 roku coś do symulacji obciążeń i przepływów.
michal0051 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2011 Oj no to trochę się zapędziłem z tymi programami, może jednak zrezygnuje dzięki za pomoc.
false Opublikowano 11 Grudnia 2011 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Nie musisz od razu zaczynać od jakiś super modeli z pełną wizualizacją i symulacją. Polecam stronę Sławka http://www.forum.aerodesignworks.eu/ gdzie możesz się zapoznać z podstawami projektowania w TurboCAD (najprostsza wersja jest chyba darmowa, ew za jakąś niewielką kwotę).
Gość Opublikowano 11 Grudnia 2011 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Bardzo fajnym programem do projektowania 2D jest DoubleCAD 2 XT do pobrania z www.doublecad.pl Ludzie z tej stronki nie robią problemów i wysyłają kod aktywacji mailem. Program po polsku, ogromna , bardzo dobrze opracowana instrukcja PL w pdf-ie dołączona jest do programu. Program daje ogromne możliwości rysowania. gotowe elementy można zapisywać w plikach CAD typu DWG czy DXF i kilkunastu innych programach a więc można je przerzucić w prosty sposób do Turbocad-a deluxe którego można kupić od 100zł lub chociażby do triala Turbocada PRO ( wersja komercyjna to około 5000zł) a także do wielu innych CAD-owskich programów 3D. Tak jak False napisał , musisz ostudzić trochę swój zapał bo za wysoko sięgasz na początek. Polecam najpierw zapoznać się z problematyką konstrukcji modeli, potem zacząć rysować w CAD 2D a następnie dopiero próbować rysunku 3D i wizualizacji z renderowaniami. Osobiście siedziałem po kilka godzin dziennie przy CAD przez ostatnie 2.5-3 lata i szczerze powiedzmy sobie że rysowanie 2D mam w miarę opanowane , 3D wychodzi trochę gorzej a wyciąganie po prowadnicach i modelowanie powierzchni opanowałem może w 20%. Zapał to nie wszystko, jednak jak dobrniesz do końca nauki CAD tylko wyobraźnia będzie ograniczeniem Twoich projektów, przede mną jeszcze dłuuga droga do osiągniecia celu. EDIT: Jeżeli w tym wieku zabierzesz się za naukę CAD i jak ktoś Ci jeszcze pomoże (lekcje w szkole czy kurs) to zapewniam Cię że nie będziesz miał problemu w przyszłości z dobrze płatną pracą, oczywiście jeżeli będziesz miał jakiś dokument na potwierdzenie tego faktu.
michal0051 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2011 Znaczy w projektowanie modeli bawiłem się wcześniej w 3D Studio MAX i całkiem nieźle mi to szło i właśnie bym chciał w coś więcej pobawić na podstawie moich planów zrobiłem nawet 1 model i co dziwne lata tylko że zanim dobrałem profil to jakieś 3 skrzydła testowałem i właśnie dlatego potrzebował bym program w którym można to odgórnie zrobić.
Gość Opublikowano 11 Grudnia 2011 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Xfoil, Profili2 i kilka innych w których możesz sobie sprawdzić parę rzeczy jeżeli chodzi o parametry i symulacje ale jak sam wiesz ani symulacja ani super znajomość 3DMAX nie zwolni Cię z narysowania modelu.
michal0051 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2011 No to to wiem ale zawsze jakieś ułatwienie.
alyan Opublikowano 11 Grudnia 2011 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Jest taki program devFus do projektowania kadłuba. Mam wersję 1.0 i sobie chwalę ale jest dosyć wyspecjalizowany i ma swoje ograniczenia.
Rekomendowane odpowiedzi