Jurij80 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Koledzy proszę o podpowiedz: Który z poniższych pakietów będzie najodpowiedniejszy (oczywiście z Waszej praktyki) do aparatury RC (w moim przypadku Turnigy X9). LiFe: HobbyKing 1500mAH LiFe 3S 9.9v Transmitter Pack ZIPPY Flightmax 1800mAh 9.9V 5C LiFePo4 TX Pack LiPol: Rhino 2620mAh 3S 11.1v Low-Discharge Transmitter Lipoly Pack ZIPPY Flightmax 2500mAh Transmitter Pack (Futaba/JR) I czy jest sens inwestowania w pakiety LiPol, czy może przejść całkowicie na LiFe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidey Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Problem z life jest taki, że choć długo trzymają napięcie, bardzo szybko ono spada pod koniec, niby masz full napięcie, a w moment masz 0. Sam korzystam z lipo rhino 2620, jest w porządku. edit. 3.08.12 Przestawiłem się na li-fe, całkiem fajnie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Akurat w aparaturze nie jest to żaden problem, to nie jest aż tak gwałtowny spadek. W turnigy 9x z pakietem LiFe 1800mAh od momentu zadziałania alarmu niskiego napięcia, do wyłączenia aparatury jest u mnie 50 minut (testowane w lecie, w zimie będzie krócej), więc margines bezpieczeństwa aż nadto wystarczający. Jak najbardziej polecam LiFe do tego nadajnika. Mam dokładnie ten Zippy, który podlinkowałeś, tylko trzeba zmienić wtyczkę, a najlepiej to dorobić przejściówkę z wtyczką na stałe wpiętą w gniazdo nadajnika - w ten sposób nie musimy za każdym razem mordować tego delikatnego złącza w nadajniku i nie rozchwiejemy go sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość a7498787 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 który podlinkowałeś, tylko trzeba zmienić wtyczkę, a najlepiej to dorobić przejściówkę z wtyczką na stałe wpiętą w gniazdo nadajnika - w ten sposób nie musimy za każdym razem mordować tego delikatnego złącza w nadajniku i nie rozchwiejemy go sobie. No tak, ale warto dodać, że taki lipol wytrzyma kilkanaście godzin latania, więc to ładowanie nie jest zbyt częste. PS Sam mam lipola 2650 właśnie w tym radiu. Co warto zrobić, to wymienić tyczkę na taką, której nie da się odwrotnie do radia włożyć, bo któregoś dnia przez roztargnienie to nastąpi czy chcemy, czy nie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurij80 Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Mam pytanie do Vowthyn: Możesz mi podpowiedzieć jaka przejściówka jest wymagana do LiFe-Turnigy. Pytam, bo jeszcze nie mam sprzętu (a wolałbym zebrać wymagany zestaw przed zakupem). I jeszcze jedno ogólne pytanie: Czy jest jakiś problem z regulatorami do obsługi pakietów LiFe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacca Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Czekam na paczkę zawierającą http://www.hobbyking...idProduct=17955 Jaki ustawiacie poziom napięcia przy którym ma się włączyć alarm pakietu w radiu aby mieć jeszcze pewne 15 minut działania aparatury z pakietem LiFe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Czekam na paczkę zawierającą http://www.hobbyking...idProduct=17955 Jaki ustawiacie poziom napięcia przy którym ma się włączyć alarm pakietu w radiu aby mieć jeszcze pewne 15 minut działania aparatury z pakietem LiFe? Najlepiej wykonaj test na swoim nadajniku, zostaw go włączonego do oporu i zobacz przy jakim napięciu (wyświetlanym) się wyłączy. Różne nadajniki różnie wskazują napięcie pakietu i zdarzają się spore przekłamania (np T9x "oszukuje" o jakieś 0,5V). Najbezpieczniej jeśli sam sprawdzisz kiedy wyłącza się Twój nadajnik (biorąc oczywiście odpowiednio duży dodatkowy margines bezpieczeństwa na różnice temperatury itp). P.S. Dopiero teraz przeczytałem posta Jurij80, przepraszam że w grudniu nie odpowiedziałem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi