erapin Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Z 2 tygodnie temu, latałem sobie jak zwykle, i nagle strasznie dziwny dzwięk z silnika. Szybko awaryjne lądowanie. Okazało się, że silnik sie odkręcił. Przy wrędze są 2 śrubki, jedna sie dobrze trzyma, a druga jakby wyrobiła gwint, bo nie mogłem jej za nic przykręcić. Teraz ją wyciągnołem. Zrobiłem filmik, żeby było wiadomo o co chodzi. Nie wiem jak rozwiązać ten problem. Widać na filmie, że jak kręcę śmigłem to inny dźwięk całkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkk Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Silnik w Becie/Bixlerze mocowany jest 2 śrubami do takich drewienek jak na tym zdjęciu: Beta mocowanie silnika Zobacz czy ta śrubka którą wykręciłeś ma uszkodzoną końcówkę gwintu - może była słabo wkręcona i zerwało gwint. Mogło też uszkodzić gwint w silniku - spróbuj to dokładnie obejrzeć, ewentualnie odkręcić drugą i wyjąć silnik do sprawdzenia - tylko uważaj nie pourywaj kabli. Jeżeli uszkodziło Ci gwint śrubki - to po prostu znajdź/kup taką śrubkę i przykręć. Zwróć szczególną uwagę na długość - zbyt długa śruba wejdzie w uzwojenia i zniszczy silnik. Ta Beta to był kit czy ARF ? Jeżeli Kit to założyłeś podkładki które są w zestawie aby zabezpieczyć właśnie śrubę która oryginalnie jest trochę za długa przed wejściem w uzwojenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zdemontuj silnik, wymień wkręty. Nowe montuj na kroplę CA lub jakiegoś średnio-demontowalnego thread lockera. Wkręty były prawdopodobnie 4 sądząc po ilości otworów - zapewne 2 już zgubiłeś, a po odgłosach jak kręcisz śmigłem sądząc - podkładka wpadła do silnika (silne magnesy) i haczy. Wyjmij silnik i obadaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erapin Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Kupiłem RTF, ok to zaraz spróbuje wykręcić silnik i zobaczyć co się tam stało. Trzeba będzie kupić identyczną śrubę zapewne. edit Odkręciłem 2 śrubkę i silnik nie chce wyjść. Nadal sie gdzieś trzyma skubaniec :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekkk Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Śruby fabrycznie są 2. Jeżeli kupiona nowa śruba będzie dłuższa to przytnij ją brzeszczotem na wymaganą długość i popraw początek gwintu pilnikiem a potem pamiętaj o odpowiednich podkładkach. Klej CA oczywiście na główkę śruby ( na tych drewienkach ) - NIE NA SILNIK - już widziałem poklejone uzwojenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erapin Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 To jak silnik nie chce wyjść to nie ruszać go i kupić 2 nowe śrubki ? I przed przykręceniem krople kleju na czubek śrubki i przykręcić normalnie tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Air Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 To jak silnik nie chce wyjść to nie ruszać go i kupić 2 nowe śrubki ? I przed przykręceniem krople kleju na czubek śrubki i przykręcić normalnie tak ? To że silnik się rusza to nie problem - jak śruby są luźne, to się rusza ;] Dokręcisz i będzie OK. Bardziej bym się martwił odgłosami jakie wydaje, bo na 100% coś się haczy o magnesy na wirniku i/lub o stojan silnik musi obracać się gładko, bez takich odgłosów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Tak,czy siak silnik musisz wyjąć :evil: .Sprawdz co w nim tak chroboce,może coś zassał,może magnes puścił :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erapin Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Ale jak wyjąc ten silnik. Odkręciłem wszystko i nie chce wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cimek Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Kable Ci nie trzymają? :twisted: Tylko mała rada, jak będziesz wkręcał nowe śruby , uważaj abyś izolacji w silniku nie uszkodził, ja tak niestety załatwiłem silnik, który czeka do przewinięcia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erapin Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Po dłuższej przerwie zimowej znów wracam do bety.. Otóż gdzie w internecie zakupie te śrubki (wielkość 2) do przykręcenia tego silnika, ponieważ nie mogę znaleźć ich nigdzie :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xader Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 m2 sa w leroy merlin - niestety w paczkach po 20szt wraz z nakretkami po ~12-14 zlotych. Poszukaj w metalowych w miescie, ewentualnie w modelarkich sklepach - ale same sruby z wysylka wyjda tyle samo co w lm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Ale jak wyjąc ten silnik. Odkręciłem wszystko i nie chce wyjść.A,tak w sumie to go odkręciłeś :devil: ,śrubki,to są raczej M3 :?: Ale,mogę się mylić :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erapin Opublikowano 10 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 tą jedną śrubę, która była w miarę dobra wczoraj przykręciłem i silnik się już dobrze trzyma. Tyle, że nie nie mam podkładek. Sklepu modelarskiego w Puławach nie ma, ale wybiorę się do tego reloy merlin i zakupie już te 10 szt. A to, że silnik tak niby "haczył" o coś to wina tego, że nie był przykręcony. Teraz jak trzyma się na tej 1 śrubce wszystko jest ok... śrubki,to są raczej M3 To w końcu to są m2 czy m3 ? Bo ja też nie wiem, a głupio wywalać 14 zł w błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xader Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 wez srube do porownania m3 mozna na sztuki w carrefour ale nie ma m2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi