Krzysztof1102 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 witam Buduję znanego szybowca GUPPY. Stoję przed budową kadłuba, a co się z tym wiąże naginanie balsy na podłogę. Moje próby były poprostu żałosne. Próba z namoczeniem wodą: po wyjęciu z ściskanej formy ze styropianu (oczywiście 8 warstwami z balsy 1mm) balsa była mokra i bardziej prosta niż przed włożeniem co mnie zdziwiło :evil: moje pytanie to,czym namoczyć balsę,żeby się wygięło :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Płyn do mycia szyb na amoniaku to podstawa. zamiast zamkniętego wzornika który nie pozwala na odparowanie wilgoci zastosuj kilka listewek sosnowych . Potem podsusz to wszystko suszarką do włosów. Całość zajmie Ci max 15-20 minut. Robię tak od lat. Żadne tam gotowanie w wodzie itp. PS : zrób podłogę z 3 warstw balsy miekkiej 3mm a nie z 8x 1mm. Jak się postarasz to i 6mm wygniesz na płyn do okien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszkin Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Płyn do mycia szyb na amoniaku to podstawa Dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof1102 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Dziękuję za odpowiedz. Panie slawekmod mnie to zajmie napewno wiecej czasu :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Wydaje Ci się. Dobrze namocz płynem i najpierw delikatnie podginaj a potem coraz mocniej. Za pomocą suszarki do włosów wysusz " na wiór" i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi